Már a klasszikus építészet is náci!

2020. február 9. 22:22
Donald Trump rendeletet készül kiadni a neoklasszikus építészet hivatalossá tételéről, és a progresszív hiszti már meg is kezdődött.

Legyenek újra szépek a szövetségi épületek! – ez a címe egy készülő elnöki rendeletnek Washingtonban (Make Federal Buildings Beautiful Again), mely elrendelné, hogy a klasszikus építészet legyen a szövetségi fenntartású épületek stílusa.
A rendelet kiküszöbölné, hogy továbbra is épüljenek olyan brutalista és posztmodern „alkotások”, amelyek a huszadik század második felében épültek Washington- és országszerte. 

A készülő rendelet szerint „azok az építészeti stílusok – kiemelten is a klasszikus stílus – amelyek értékelik a szépséget, tisztelik a regionális építészeti örökséget, és amelyek elnyerik a közvélemény tetszését, azok alkalmazhatóak a szövetségi épületek esetében”.

Ahol nem a klasszikus stílust választják, ott igen óvatosan és körültekintően kell eljárni, hogy az eredmény esztétikailag értékelhető és méltó legyen céljához.


Az FBI székháza Washingtonban, a J. Edgar Hoover Building

A Washington Post rögtön azzal állt elő, hogy az építészek elitista stílusficamának eme megtörése az önkifejezés elleni támadás, és ilyenkor a komoly, csendes építész professzorok szépen félreállnak. 

Az Archinect nevű portál szerzője, Antonio Pacheco azonban tovább ment: szerinte a klasszikus építészethez a fehér felsőbbrendűség képzete kötődik, többek közt mert azt előnyben részesítették különféle diktátorok is: „online a hagyományos építészet rajongói, a fehér felsőbbrendűség hívei és más csoportok rajonganak együtt a klasszikus eszétitkáért keverve egy mocskos nacionalista politikával, ami a nativista palást  alatt fegyverként használja a klasszikus motívumokat.”

A szerző felhozza Hitler némely építészeit, akik a klasszikus stílust kedvelték, ám azokról a modernista építészekről megfeledkezik, akik a Harmadik Birodalom hivatalos építészei akartak lenni – hívja fel a figyelmet a The Federalist szerzője, Christopher Bredford.
 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen. Napjaink valósága.

Vitruvius, vagy 2000 éve írt egy tankönyvet: "Tíz könyv az építészetről"
Ezt minden mai műszaki egyetem építészmérnök hallgatójának ismernie kellene, vizsgázniuk kellene belőle.
Arányok, szimmetria, anyagok, harmónia... stb.
Az épített környezet az emberről kellene szóljon, nem puszta művészieskedés, meghökkentés kellene legyen. A házak korokat élnek túl.
Vitruvius nagyon jó olvasmány mindenkinek, olvassatok bele.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés