Voltak párton belüli feszültségek a Momentumban – a DK-ba átlépő győri a Mandinernek

2020. február 7. 12:40
A DK-ban tudom az általam elképzelt politikát legjobban képviselni – mondja Hegyi Szabolcs, aki a győri Momentum éléről igazolt Gyurcsány Ferenc pártjához. A politikus a váltás okai mellett arról is beszélt, hogy rivalizál-e egymással a DK és a Momentum, lehetséges-e a kormányváltás 2022-ben, és miért sikerült a Fidesznek Győrben újra megnyernie a választást. Interjúnk.

Még nincs egy hónapja, hogy kilépett a Momentumból, melynek győri vezetője volt, és csütörtökön bejelentette, hogy csatlakozik a DK-hoz. Miért döntött így?

Az ellenzéki pártok együttműködésének keretében sokat dolgoztam együtt a Demokratikus Koalícióval, két kampányt végigcsináltunk közösen. Nagyon szimpatikus volt, hogy a helyi alapszervezet egy rendkívül összetartó, jól szervezett csapat, akik nagyon jól tudnak egymással és egymásért dolgozni. 

Elcsábították?

Mondhatjuk így is. A DK által képviselt politikával korábban is tudtam azonosulni, és nagyon pozitívnak látom, ahogy az Európai Parlamentben képviselik az országunkat. 

Ezek szerint már a Momentumból való kilépése előtt is eldöntötte, hogy csatlakozik a DK-hoz?

Nem, ez egy friss döntés a részemről. Elfáradtam az elmúlt időszakban, pihenésre volt szükségem, át kellett gondolnom, hogy mit szeretnék csinálni, és azt hol tudom megvalósítani. Tudtam, hogy továbbra is politizálni szeretnék, csak azt nem, hogy milyen formában. Több lehetőségem volt,

több párt is szívesen látott volna a soraiban,

de úgy éreztem, a DK-ban tudom az általam elképzelt politikát legjobban képviselni.

Továbbra is helyi szinten dolgozik, vagy részt venne az országos politikában is?

Határozott céljaim vannak. Egyelőre szeretném jobban megismerni a pártot, beilleszkedni a győri szervezetbe és aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Mindenféleképpen szeretnék kilépni az országos politikai színtérre, de azt gondolom, erről még korai beszélni. Jelenleg nem ez kell, hogy legyen a célom.

A hírek szerint a párton belüli „kibékíthetetlen ellentétek” miatt lépett ki a Momentumból. Konkretizálná ezt?

Ez nagyon erős kifejezés, én ennél sokkal enyhébben és árnyaltabban fogalmaztam. A sajtó eltúlozta szavaimat, ami miatt nagyon mérges is voltam.

Igen, voltak párton belüli ellentétek is, de ez minden demokratikus pártban természetes.

Alapvetően ideológiai különbségek, az elképzeléseink eltávolodása miatt léptem ki a Momentumból. Jó viszonyban váltunk el a párttársakkal, én nem haragszom senkire, sőt barátokat is szereztem, a mai napig kapcsolatban vagyunk.

Mik voltak ezek az ideológiai különbségek?

Bizonyos politikai célok tekintetben mások voltak az én prioritásaim, mint a Momentumé. Én elsősorban az eladósodott családoknak szeretnék segíteni, azoknak, akik a végrehajtás miatt mindenüket elveszítik. Tudom, milyen ez. Én azért léptem politikai pályára, mert

elvesztettem mindent, amiért nagyon sokat dolgoztam, és az utcára kerültem két gyerekkel.

Ez a küldetésem, és úgy éreztem, hogy – bár ilyet a pártban sosem mondtak – erre a Momentumban nincs lehetőségem, viszont a DK-ban tudok mit tenni ezért.

A DK és a Momentum az elmúlt évek nyertesei, a többi ellenzéki párttal ellentétben nagyot erősödtek, a két legnépszerűbb ellenzéki erővé váltak. Mindkét párt részt vett az ellenzéki együttműködésen, azonban mintha helyi szinten már látszódna egy-két törésvonal. Rivalizál egymással a két párt?

Természetes folyamat, hogy

rivalizálás van a pártok között,

minden politikus a saját pártja céljaiért dolgozik, minden politikai erő a saját elképzeléseit akarja megvalósítani. De az ellenzéki pártoknak elemi érdeke, hogy együttműködjenek, szerintem ez az egyetlen módja, hogy leváltsuk ezt a kormányt 2022-ben. Ezzel a Momentumban és a DK-ban is mindenki tisztában van, és szerintem a többi ellenzéki párt is látja ezt.

Milyen formában képzeli el az együttműködést? Kell a közös lista?

Szerintem a közös ellenzéki lista lenne a célravezető.

Az önkormányzati választásokon a korábbi évekhez képest viszonylagos sikert könyvelhetett el az ellenzék. Ez az összefogásnak köszönhető? Lehet ebből a 2022-es választásra vonatkozó következtetéseket levonni?

Mindenképp történt előrelépés. Győr például bevehetetlen fideszes erőd volt, de most látszik, hogy itt is omladoznak a falak, és az emberek rá fognak jönni, hogy a jelenlegi politikával nem fognak tudni előre lépni. Nem elég a gyűlöletkampány.

Nem elég annyi, hogy „folytatjuk”. Valódi politikára, valódi programokra van szükség.

Győrnek gondolnia kell arra is, hogy mi lesz akkor, amikor már nem tud az Audira támaszkodni. Ebbe az irányba semmilyen lépés nem történt az elmúlt években. Az ellenzék képes választ adni erre a valós problémára, és reméljük a lakosság is észreveszi, hogy a Fidesz nem foglalkozik ezzel.

Egyelőre vagy nem vették észre, vagy nem érdekli őket, ugyanis Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje eredménnyel győzött januárban, a győri polgármester-választáson. Olyannyira, hogy jobb eredmény ért el, mint elődje, Borkai Zsolt 2014-ben. Ön szerint minek köszönhető ez?

Ezt az eredményt még ki kell elemezni. Kevesebben mentek el szavazni, mint legutóbb, és az ellenzéki jelöltváltás is megzavarhatta az embereket. De nem szeretnék találgatni. Egy biztos, érdemes dolgozni, összefogással le lehet gyűrni a Fideszt és meg lehet mutatni az embereknek, hogy az ellenzék tud kormányozni.

Úgy látja, akár kormányváltás is lehetséges 2022-ben?

Én úgy érzem, egy nagyon jó szakmai alapon nyugvó programmal és ellenzéki összefogással igen.

A többi ellenzéki párt, az MSZP, a Jobbik és az LMP szinte összeomlott az elmúlt másfél évben. Milyennek látja az ő helyzetüket?

Nem szeretnék a többi párttal foglalkozni. Jelenleg átmeneti időszakot élnek, mindenhol tisztújítások zajlanak. Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgaik, mit tudnak elérni hosszabb távon.

Megvalósulhat az a forgatókönyv, hogy az MSZP beolvad a belőle kinőtt Demokratikus Koalícióba?

Nem gondolom, hogy ez így lesz, de ez a magánvéleményem.

Az elmúlt időszakban két vezető DK-s politikus ügye is nagy vihart kavart. Mit gondol Gréczy Zsolt és Niedermüller Péter esetéről?

Gréczy Zsolt fényképeiből a Fidesz próbált egy nem létező ügyet kreálni.

Egy politikus látható rajtuk hiányos öltözetben.

Akármennyire szerették volna ezt párhuzamba állítani Borkai Zsolt botrányával, relativizálni azt, ez nem sikerült. A két ügynek köze sincs egymáshoz. Minden embernek vannak privát képei, ezek nem tartoznak senkire. Arra pedig, hogy ezt a média hogyan kezeli, sajnos nincs ráhatásunk. Szerintem egy jó embert és egy jó politikust veszítettünk Gréczy Zsolt személyében. Niedermüller Péternek meg volt egy rossz mondata és most azzal próbálják megbélyegezni, ami ellen küzdött egész életében.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akinek a DK EU parlamenti politizálásra szimpatikus, az...............inkább nem írok jelzőket.

"úgy éreztem, a DK-ban tudom az általam elképzelt politikát legjobban képviselni."

Azaz könnyen, gyorsan meggazdagodni, amiért cserébe elég pofátlannak és gátlástalannak lenni.

Egy újabb megélhetési.

"át kellett gondolnom, hogy mit szeretnék csinálni" ...

... és arra a következtetésre jutottam, hogy dolgozni semmiképpen nem.

"Határozott céljaim vannak. Egyelőre szeretném jobban megismerni a pártot, beilleszkedni a győri szervezetbe és aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. "

Egy nagyon különleges határozott cél, hogy meglátjuk mit hoz a jövő!
Ne legyünk kisstílűek: Nevezzük ezt egyszerűen ars poeticának.


Azért jelentkeztél a DK-ba, mert egy gerinctelen féreg vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés