Kis szlovén anarchia

2020. február 6.

Greczula Levente László
Szétesett az öt pártból összetákolt kisebbségi kormány Szlovéniában: Marjan Šarec humoristából lett miniszterelnök egy új választásban reménykedik – ahogy fő ellenfele, a Fidesszel szövetséges Janez Janša is. Helyzetjelentés a szomszédunkból, ahol a fű ugyan tényleg zöldebb, a politika viszont egyre zavarosabb.

Négy évtizeddel a kultikussá vált jugoszláv sorozat első sugárzása után nemcsak a szél, hanem a tél is forróvá vált Ljubljanában: január végén lemondott az ötpárti balközép kisebbségi kormány éléről a színész-humoristából lett politikus, Marjan Šarec. A Šarec-kabinet zsinórban az ötödik, amely nem tölti ki a hivatali idejét délnyugati szomszédunknál. Mi történik a szlovén politikában?

JÓ IDŐK, ROSSZ IDŐK

Jugoszlávia utódállamai közül Szlovéniában aránylag kis veszteségek mellett zajlott mind a délszláv államszövetségből való kilépés, mind pedig a rendszerváltozás. Miközben a szomszédok háborúztak, Szlovénia békésen prosperált, és öles léptekkel haladt a transzatlanti és az európai integráció útján.

Szlovénia velünk együtt lett az unió tagja, aztán 2007-ben – a nagy keleti bővítésben felvett tagállamok közül elsőként –euróra cserélte az addigi valutát, a tolárt. A globális pénzügyi válság viszont a szlovéneket sem kímélte: 2008-tól rohamos csökkenésnek indult az ország GDP-je, az államadósság pedig ezzel párhuzamosan rakéta módjára lőtt ki. Az állami tulajdon nagy arányára építő szlovén rendszer a 2010-es évek elejére válságba került: Janez Janša, Orbán Viktor ljubljanai szövetségese 2012-ben már görög forgatókönyvet emlegetett az egyik rádióműsor hallgatóinak.

Miközben a szomszédok háborúztak, Szlovénia békésen prosperált
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés