Douglas Murray: Populista az, akit megválasztanak

2020. február 4. 15:29
A Spectator szerkesztője, Douglas Murray szerint még mindig nincs érvényes definíciója a populizmusnak, a Brexit okait pedig nem érti a baloldal.

Felszálltam tegnap A Heathrow-n, és semmi nem történt. Engedtek felszállni Londonban, és beengedtek Rómába Olaszországban – kezdte beszédét Douglas Murray Rómában a Nemzeti konzervativizmusról szóló konferencián, melyen Orbán Viktor is beszél.

A baloldal állandóan egyre jobban balra tolódik, és csak tolódik és tolódik – mondta a brit közíró. 

Nem szeretek trendeket elemezni a politikában – tett hozzá.

A populizmussal kapcsolatban elmondta: az a populáris, akit megválasztottak. Még mindig várunk a populizmus érvényes definíciójára – mondta Douglas Murray. Hozzátette: a Trump-szavazók nem érzik például, hogy valamiféle nemzetközi populista mozgalomnak lennének a részei. 

A Brexit értelmezői gyakran félreértelmezték Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. És a külföldi, főleg az amerikai és a német sajtó tévesen mutatja be a teljes brit népet, a New York Times pedig Boris Johsnsont pedig Donald Trump brit megfelelőjének tálalja, ami felületes és téves kép. 

A britek ezek szerint azért szavaztak a kilépésre, mert xenofóbok, rasszisták, és az oroszok manipulálták őket – emlékeztetett.

Murray felidézte: az EP-n kitettek egy transzparenst, ami Walest, Skóciát és Észak-Írországot marasztalták, miközben a skótok négy éve a Nagy-Britanniában maradásra szavaztak. Nem Brüsszel dolga, hogy megmondja, ki lehet brit – figyelmeztetett a Spectator szerkesztője. 

Murray szerint az EU számonkérhetetlenné vált a választók számára, a britek ezért szavazták ki magukat az államközi együttműködésből.

A nemzeti gondolattal kapcsolatban megjegyezte: a nemzet a nép kultúrájában és hagyományában való élés, a többes szám első személy, semmi más.

A Nemzeti Konzervativizmus konferenciát először 2019 nyarán rendezték meg Washingtonban. A mostani római rendezvényen felszólal többek közt Douglas Murray, a Spectator szerkesztője, az Európa furcsa halála szerzője; Roberto de Mattei olasz közíró; John Fonte; John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke; Thierry Baudet holland politikus; Georgia Meloni, a Fratelli d'Italia olasz konzervatív párt elnöke; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a PiS EP-képvioselője; Marion Maréchal francia nemzeti politikus, Le Pen unokája; az amerikai Hudson Intézet munkatársai; Thierry Baudet holland politikus, A határok jelentősége című kötet szerzője; és sokan mások. A konferencia elnöke Yoram Hazony. 

Ugyanerről a konferenciáról:
Yoram Hazony többek közt arról, hogy a magyarok kiállnak magukért
Rod Dreher az új baloldal totalitárius tendenciáiról

Itt olvashatják januári cjmlap-interjúnkat Douglas Murrayvel.

Még több Douglas Murray-t itt olvashat.

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már majdnem azt ítam, holló a hollónak- de beugrott, hogy te egy ázott veréb vagy, egy buzi az ótvaros fajtából...

A populizmus hétköznapi demokrácia.

A populizmus eredetileg azt a veszélyt írta le, hogy valaki, valami úgy jut hatalomra, hogy fűt-fát ígér, népszerűségért, aztán vagy nem tudja, vagy nem is akarja megvalósítani, vagy a még rosszab, hogy jön a válság, csőd.

Amit 2018. decemberében művelt az ellenzék a parlamentben, az a populizmus. Nem maguknak csinálták a műsort, a szurkolóiknak játszották el, hogyan lehet anarchista módon szembe helyezkedni a renddel, hogyan lehet az O1G jelszót, ezt a populista, alpári szidalmazást a gyakorlatba átültetni.

De ezt 16:45-nél Arimaspa jobban megfogalmazta.

Ebben tömören minden benne van: " az EU számonkérhetetlenné vált a választók számára"

Talán még annyit lehetne hozzátenni, hogy a baloldal egyre jobban radikalizálódik és felszínre törnek az apró leninek-sztálinok.

Aki nem tartja be a törvényes kereteket, hazudik reggel, délben meg éjszaka az nem populista, hanem szélhámos. Aki pedig az országát lekurvázza az alja ember.

Tipikus balek eset KariFeri. ME-jelöltként majdnem a mélybe rántotta az mszp-t meg a P-t is. Ha volt honnan még.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés