Nem tett le a menekültek elosztásának tervéről Merkel

2020. február 3. 16:32
A német kancellár Sebastian Kurz-cal tárgyalt.

A két kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján számos téma szóba került. Az EU új, 2021-2027 közötti költségvetése kapcsán egyetértettek abban, hogy szoros egyeztetésekre van szükség, mivel az Egyesült Királyság távozásával növekedtek a nettó befizetőkre rakódó terhek.

„Nagyon alaposan megtárgyaljuk, mire költjük a pénzünket” – fogalmazott Merkel. A nemzetközi migrációval kapcsolatban elmondta, rögzíteni kell a méltányos és igazságos elosztás elvét az EU új menekültügyi rendszerében.

Nézeteltérés egy kérdésben alakult ki a felek között: míg a német kancellár szerint újra kell indítani a hajós járőrözést a Földközi-tenger térségében, Kurz szerint ez csak az illegális migráció erősödését ösztönözné.

„A Sophia – misszió eddig sem a líbiai fegyverembargó ellenőrzéséről és az embercsempészet felszámolásáról szólt, hanem az embercsempészek szervezésében Észak-Afrikából a tengeren az EU felé elindított emberek szállítását végző »mentőművelet« volt. Ezt pedig nem szabad folytatni, inkább arra kell törekedni, hogy senki ne vágjon neki az életveszélyes tengeri útnak” – hangsúlyozta az osztrák kancellár.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A millió számra szétosztott menekültekkel kívánják megalapozni az egységes európai tudatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés