Háttal Európának – jelentett Magyarországról az Oktatói Hálózat

2020. január 30. 12:00
A magát függetlennek nevező civil szervezet szerint az Orbán-kormányok súlyos károkat okoztak az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.

Háttal Európának címmel adott ki dokumentumot a napokban az Oktatói Hálózat nevű szervezet. A dokumentum bevezetőjében úgy fogalmaznak, „a jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán‐rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén”.

Indoklásuk szerint azért állították ezt össze, mert az Orbán‐kormányok nemcsak a jogállamiság és a politikai, szociális jogok tekintetében, hanem kulturális területeken is szisztematikusan szembemennek az Európai Unió alapelveivel, értékeivel és normáival.

Szerintük hazánkban sérül az emberi méltóság védelme, a széleskörű hozzáférés biztosítása az oktatáshoz és a kultúrához, a társadalmi mobilitás feltételeinek megteremtése, a hátrányos társadalmi csoportok integrációja, a kulturális sokszínűség, a tudományos és művészi autonómia, a kulturális örökség védelme, a kiegyensúlyozott tájékozódáshoz fűződő jog, illetve a szakpolitikákban olyan demokratikus normák, mint a társadalmi párbeszéd biztosítása, az átláthatóság és a szubszidiaritás.

A dokumentum szerint a magyarországi PISA felmérések 2010 után az oktatási rendszer eredményességének jelentős romlását diagnosztizálták. Azt írják, „a magyar 15 éves diákok szövegértési és természettudományos eszköztudása drámai, az EU-tagországok között a legnagyobb mértékben romlott, matematikai kompetenciáik pedig megrekedtek a 2012‐ben mért nagy teljesítményromlás szintjén.”

A Mandiner által megkérdezett oktatási szakember, Setényi János szerint azonban korántsem ennyire tragikus a helyzet.

Az Oktatói Hálózat kiadványáról Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója kifejtette: „Az Oktatói Hálózat »jelentésével« nem is az a legfőbb probléma, hogy ideológiavezérelt zagyvaságokkal és tartalmi ellentmondásokkal terhelt, hanem hogy éppen a dokumentum rejti magában önmaga cáfolatát. Az OH szerint ugyanis a jobboldali kommunikáció »rendszeresen világméretű összeesküvésről” beszél, miközben ők és partnerszervezeteik annak a nyílt társadalom eszmerendszeréhez kapcsolódó networknek a részesei, mely állítólag nem létezik. A 2012-ben alakult OH a 2011-ben a »kormány antidemokratikus politikája ellen« létrejött, erősen liberális Hallgatói Hálózat »párja«, tagjai között a korábbi szociálliberális kormányok és a jelenlegi ellenzék képviselőivel, hangadó balos értelmiségiekkel és művészekkel”. Elmondása szerint a szóban forgó jelentést kiadó Humán Platform a Haha és az OH közös ernyő- és partnerszervezete, melyet évek óta finanszíroz a Norvég Civil Alap és az Open Society Institute, szerzői között pedig igen felülreprezentáltak a CEU oktatói. Szánthó szerint „szürreális, hogy az iromány brüsszeli bemutatóján – melyet a DK, a Momentum és az MSZP politikusaival közösen tartottak – az a Roza Thun EP-képviselő »poénkodott« azzal, hogy »őt is Soros fizeti«, aki az Open Society Policy Institute számára készült »megbízható szövetségesek« listáján is szerepel. Tehát lehet, hogy az »összeesküvés-elméletek« sokszor légből kapottak – összeesküvés-gyakorlatok már annál inkább vannak”. 

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint a „Háttal Európának” című dokumentum egyáltalán nem ad objektív képet tárgyalt témáiról. Kifejtette: „Alcímével ellentétben nem a »kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése« zajlik Magyarországon, hanem sokkal inkább az ezen társadalmi alrendszerekben a kommunizmus alatt kiépült baloldali és a rendszerváltást követően liberálissá »átalakult« intellektuális kontroll és szellemi befolyás leépítése. Bár formálisan azt kritizálják, hogy hazánkban sérülnek az »európai értékek, a kulturális sokszínűség vagy a kiegyensúlyozott tájékozódáshoz való jog«, a jelentésből pontosan kitűnik, hogy ezen fogalmak alatt a »független magyar értelmiségi« szerzők saját liberális világfelfogásukat értik. Így bizonyos szempontból érthető frusztráltságuk, hiszen ez a balliberális, progresszív narratíva már egyáltalán nem tud kizárólagosan érvényesülni a kultúra vagy a köznevelés területén – ellentétben a 2010-et megelőző időszakkal és a kortárs európai fősodorral. Jól jellemzi, hogy a semlegesnek és »mértékadónak« beállított fogalmak alatt igazából saját, korántsem toleráns felfogásukat értik, hogy kifejezett negatívumnak állítják be az egyházak oktatásban betöltött szerepét, vagy azt, hogy a magyar kormány politikájában kulcsszerepet játszik a nemzeti összetartozás és a határokon átnyúló nemzetegyesítés. Ráadásul a politikai korrektség bajnokai beszélnek »nyelvi megszállásról« és háborodnak fel, ha más az övéjüktől eltérő, »saját emlékezetpolitikát« igyekszik kialakítani. A szakmaiság leple alatt totális politizálást megvalósító »szakemberek« kárhoztatják, hogy »a kultúrát politikai célok« érdekében használják, de azt is, hogy a köznevelési tananyagba »konzervatív tartalmak« kerülnek”. 

Szánthó szerint mindezen felül a jelentés szerzői érzékelhetően nem tudják eldönteni, melyik ujjukba harapjanak, ezért a kritikák elég ellentmondásosak: egyszer a „túlzott központosítás” a gond, máskor az, hogy a bevett egyházak „kulcsszerephez jutásával kiszervezik a kulturális közfeladatokat”. Egyszer azt írják, hogy túl kevés forrás jut kultúrára és elsorvadnak a művészeti intézmények, máskor azt, hogy a kormányzat túl sok új intézményt alapított és az egyházi szervezeteket kiemelt támogatásban részesíti. Úgy látja: a „kritikus értelmiséghez” társított legrosszabb sztereotípiákat erősíti a dokumentum, amikor arról ír, hogy a „propaganda a társadalmi hierarchia alsó fokain álló csoportok lojalitását hivatott biztosítani”, miközben a gazdaság- és társadalompolitika „a nemzeti középosztály érdekeire koncentrál”„magyarán a nép hülye, a többieket meg megveszik”.

Az Alapjogokért Központ vezetője hozzáteszi: „Mindazonáltal a jelentés, de legfőképpen annak körítése, prezentálása és kommunikálása rámutat a nyílt társadalom kiforrott hálózatának profi eszközrendszerére. A körkörös egymásra történő hivatkozások láncolata; a szakmai, független értelmiségi szerep látszatának legitimáló ereje; a szépen csengő, neutrálisnak és egyetemlegesen elfogadottnak beállított fogalmak liberális célokból történő indoktrinálása mind ezen eszközpark kommunikációs fegyverei. A legálságosabb és legálszentebb mindazonáltal az, hogy a magukat »civilnek« hazudók megkülönböztetik magukat „a politikától”, miközben maguk is azt művelik. Mindezt annak érdekében, hogy saját álláspontjukat népszerűvé tegyék, hogy el tudják tagadni: nem jogállamiság-, hanem demokráciavitáról van igazából szó. Azaz arról, hogy kultúr- vagy oktatáspolitika kapcsán is kizárólag a liberális demokrácia mérvadó, vagy létezhet a demokráciának egy illiberális, keresztyén vagy konzervatív alternatívája is?”

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"hogy lehet letölteni a válogatott népség produktumát?"

Úgy látom jelenleg az "Oktatói hálózat" honlapjáról:

http://oktatoihalozat.hu/hatta..

(Egyébként igen, az O.H. mű bizony ótvaros kommunista hazudozás és lejáratás.)

" stand up comedy humoristák"
Az Oktatói Hálózat egy paralellje, legutóbb:
kb. 15 percig öklendezett egy kockás inges:.

Karácsonyról,
gyóntató papról,
ostoba, fafejű Istenről,
Szűz Máriáról,
szűzen, és glóriával a fején hogy bújt ki a szerencsétlen,
lehajlásról a szappanért,
miközben hátulról becsusszan,
ááá, nem is olyan vészes, nyugodtan ki lehet próbálni... és hasonlókról röhögcsélt az egyik kockás inges, saccra
FELMÉRI PÉTER nevű...

https://www.youtube.com/watch?..
Itt van a szemét Felméri, de csak beugrasztóként, ebben még csak jópofáskodik, a lehajlást a szappanért, Jézus világra jöttét itt nem mondja.
Fábri, te is elmész a picsába!
Ezek még csak nem is disznók, a disznók kikérik maguknak, hogy ezekkel egy lapon említsük őket.

Én a magam részéről megértem őket.
Nehéz, kimondottan nehéz, emellett felelősségteljes az ő munkájuk.
Mind-mind olyan munkakör, ahol NEM LEHET TÉVEDNI.
szociológus
politológus
színikrikus
politológus
vegyész
filozófus
irodalomtörténész
filozófus
történész
művészeörténész
szociológus
színikrikus
grafikus
nyelvész
történész
író
finnugrista
régész
művészeörténész
filozófus
művészeörténész
újságíró
biológus
jogász
oktatáskutató
szociológus
művészetörténész
irodalomtörténész
germanista
biológus
szociológus

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés