Rohamosan terjed a koronavírus

2020. január 27. 16:48
Magyar fertőzöttről nem lehet tudni.

A kínai Hupej tartomány területén rendkívül gyorsan terjed a koronavírus – írja a Euronews. A kínai és a magyar hatóságok egyaránt állítják, hogy magyar állampolgár még nem kapta el a betegséget. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyébként folyamatosan kapcsolatban áll a kínai illetékesekkel.

Az európai repterek jelentős részén speciális egészségügyi kontrollt alkalmaznak, de eddig csak Franciaországban jelent meg a betegség.

A vírus, amely a légzőszerveket támadja meg, elsőre csupán Hupej tartomány központjában, Vuhanban fertőzött meg tömegeket. A halálos áldozatok száma a járvány kitörése óta nő, így a francia és az amerikai kormány is kimenekíti állampolgárait a térségből.

Annak érdekében, hogy ne szóródhasson szét a vírus Franciaországban, a hatóságok két hétre karanténba zárják a hazaérkezőket.

A koronavírusnak eddig több, mint nyolcvan halálos áldozata van, de ennek ellenére nem mindenki hajlandó elmenekülni.

Vasárnapi adatok szerint már hatezernél is több gyanús esetről tudnak Hupej tartományban, ami azt jelenti, hogy szombathoz képest megkétszereződött a fertőzöttek száma. A víruscsalád új mutációja ellen egyelőre nincs védőoltás. Feltételezések szerint kígyókban fejlődött ki a vírus, és egy helyi halpiacon kerülhetett át az emberre.

A kínai hatóságok még a múlt héten lezárták Vuhant, valamint további tíz várost. Emellett meghosszabbították az ilyenkor egyébként szokásos holdújévi munkaszünetet. Ennek ellenére a térség több országában felütötte fejét a járvány, továbbá az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, valamint már Európában is. A kontinensen Franciaországban biztosan vannak megbetegedések, illetve koronavírusra utaló tünetekkel kezelnek négy beteget Skóciában, egyet pedig Észak-Írországban. 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kaját, vagy sírhelyet?

Még a zika-vírusra is.

6000 fertőzött december óta, Kínában? Hát azért ez nem a spanyolnátha. A mortalitása sem extrém. Szóval várjunk még a nagy rettegéssel. Egy ebola mortalitású, cseppfertőzéssel terjedő vírus Afrikát kiirtaná, Kínában meg lenne százezer halott. Mivel a fejlett nyugaton a karantén emberi jogi problémákat vet fel, nálunk Európában pár millió halott azért lenne.

Nekem valami itt nem kerek.
Egészen alacsony eset- és halálszámokról beszélünk (pártíz halott egy Kína méretű országban?!?), szerintem egy normális influenzajárvány nagyobb pusztítást csinál évről évre.
(Vagy tévednék?)

Ehhez képest pedig soha nem látott drámai intézkedéseket látunk (karantén többmillió emberre, kb. a normál élet leállítása, több ezres kórházak felépítése napok alatt stb.).

Ja, és ez a 400 karakteres új korlát tényleg baromi idegesítő.

Kb. 4 mondat... semmi szükség erre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés