Nem törtek át

2020. január 27. 14:47

Lendvai Ildikó
Facebook
Számunkra itt van Romagna receptje: magas részvétel, erős tömegmozgalom. Érdemes kiváltani.

„Igazság szerint vasárnap senki nem tört át: Győrben nem sikerült a csoda (mert az lett volna), az ellenzék nem fordított. Amire viszont tegnap egész Európa figyelt: nem törtek át a tartományi választáson Salviniék. Salvini maga -de mindenki más is- a hagyományosan baloldali Romagna tartomány megszerzését tekintette a későbbi országos megméretés próbakövének. Orbán külön hangsúlyozta, mennyire drukkol nekik, még kampányolni is Olaszországba utazott. Romagnában a baloldal 51,4 %-ot ért el, a Salvini vezette tömb 43,7%-ot. Ugyanakkor egy másik tartományban, Calabriában a Salvini-Berlusconi féle tömb nyert.

Magyar szemmel is tanulságos a különbség. Ahol Salviniéknak sikerült, ott a részvétel alacsony volt. Romagnában viszont 67,7% ment el szavazni, több, mint dupla annyian, mint előzőleg 2014-ben. A pártokon túl tömegmozgalom született. »Szardíniáknak« vagy »heringeknek« hívják őket, mert demonstrációikon olyan sűrűn álltak az emberek a tereken, mint a szardíniák. A győzelmet ők vívták ki. A baloldal legnagyobb pártjának elnöke elsőként nekik mondott köszönetet.

És akkor most vissza hozzánk. Az sajnos nem meglepő, hogy ott, ahol még (a négy jobbikos jelölt kivásárlása után) Borkai is nyert, a papírforma a fideszes jelöltnek kedvez. Arra azért érdemes figyelni, hogy a kormánypárt -okosan- úgy ellépett a Borkai-érától, mintha semmi köze sem lett volna hozzá. Ismerjük a módszert az út szélén hagyott teli pelenkával. Nem véletlenül éppen pártbéli ellenlábasát indították, -még törvényt is módosítanak a kedvéért-, aki maga is a Borkai-korszak lezárásával kampányolt. Viszont felvetődik a kérdés: ha nem igaz az, hogy jelöltet kellett keresniük, -ott volt kéznél, sok éve ott ül az önkormányzat Fidesz-frakciójában-, akkor miért is kellett tavaly Borkait elindítani és egy darabig a székében tartani, annak ellenére, hogy pártja vezetői már hónapok óta ismerték a botrányvideót és a korrupciókat? Arra már nyilván alkalmatlan volt, hogy a városban rendet csináljon. Talán a fiókjában és a páncélszekrényében kellett? És kiknek a kedvéért?

De ezzel számoljanak el ők. Számunkra itt van Romagna receptje: magas részvétel, erős tömegmozgalom. Érdemes kiváltani a politikai patikában. Hátha segít majd Győrött is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


De hol van Győrben az erős tömegmozgalom?

A cenzor néne 6% körül erős tömegmozgalomról álmodik :)

Este nyolcig tartott a demokrácia ünnepnapja :)

Rossz a helyzetértékelése. Romániában 70 éve szocik uralkodtak, tehát ott még soha jobboldal. Az MSZP 2010-ben mindent elveszített. Semmiféle párhuzam nincs, nem értem, Ildikó mit lát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés