Bíróhiányra hivatkozva márciusra napolták Czeglédy Csaba tárgyalását

2020. január 25. 14:27
Nincs meg a három fős tanács, akik az ügyet folytathatnák, miután a Szeviép-ügy felmentő ítéletét hozó Nóvé Ágnes elfogultságot jelentett be.

Hétfőn folytatódott volna a Szegedi Törvényszéken Czeglédy Csaba büntetőpere, de a tárgyalást bíró hiányában márciusra napolták – tudta meg a PestiSrácok. A portál emlékeztet, hogy a bírói tanács összetétele korábban kétszer is változott, mert vagy Czeglédynek nem feleltek meg a kijelölt bírók, vagy azok maguk jelentettek elfogultságot. A Szegedi Törvényszék bíráinak jelentős része pedig alapból nem tárgyalhatják az ügyet, ugyanis a megelőző szakaszokban, a letartóztatásokról szóló döntésekben részt vettek.

Az egyik kiesett bíró helyére érkezett végül az a Nóvé Ágnes, aki tagja volt annak a bírói tanácsnak, amely a Szeviép-ügyben hozott felmentő ítéletet, amelyről korábban mi is írtunk. A sors fintora, hogy két nappal azelőtt, hogy a PestiSrácok a Szeviép-ügyet tárgyaló bíró összeférhetetlenségéről írt volna, Nóvé is elfogultságot jelentett be, ami azt jelenti, hogy jelenleg nincs meg a három fős bírói tanács, aki Czeglédy Csaba bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás ügyében indult büntetőperét tárgyalná. Ráadásul a Szegedi Törvényszék már Nóvé Ágnes tanácsba kerülését is azzal magyarázta, hogy nincs más, akire kiszignálhatná az ügyet.

Czeglédy – akit iskolaszövetkezetekkel való trükközésért korábban már kétszer is elítéltek – aktuális büntetőügye – amellyel az adóhatóság nyomozói szerint hatmilliárd forintos hátrányt okozott a bűnszervezet – már két és fél éve tart. Gyurcsányék kampányguruja másfél évet töltött előzetes letartóztatásban. Czeglédy közben egy napra lehetett szabad, miután megpróbált országgyűlési képviselőjelöltté válással szerzett mentelmi joggal kijutni a rácsok mögül. Másodjára az EP-választás kampányában Gyurcsányék listáján kapott helyett, hogy megint csak mentelmi jog védje. Ekkor a büntetőeljárást is megszüntette ellene a Szegedi Törvényszék.

Mindeközben a Szegedi Törvényszéken komoly átfogó vizsgálatot rendelt el az OBH elnöke, amely során a többi között a Czeglédy-ügy büntetőeljárásainak körülményeit, bírák kiválasztását és az összeférhetetlenség késői bejelentését is vizsgálhatják. A PestiSrácok szerint mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy márciusban miként folytatódik napjaink egyik legkiemeltebb büntetőpere azon a bíróságon, ahol éppen a bíráskodásban felmerült korrupciógyanús ügyeket vizsgálják? És ki lesz az új bíró a tanácsban, ha állítólag azért éppen Nóvé Ágnes került oda korábban, mert már nem volt más, akire kiszignálhatták volna?

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyzet sokkal egyszerűbb:
ha bíróhiány miatt a tárgyalás legalább három alkalommal elmarad, akkor maga a tárgyalás:
okafogyottá válik.
Hiszen maga az állam nem képes biztosítani a megtartását.
Most komolyan, ki kíváncsi olyan "tárgyalásra", amelyet csal azért tartanak meg, mert ki kell pipálni.
Így is folyik majd le az ügy:
"Már többször próbálkoztunk, nem ment.
Most itt vagyunk, de ez már lerágott csont, elévült, ezért írja be a jegyző a formaságokat és térjünk át lényegi ügyekre."
Komolyan,
HA A MAGYAR NÉP NÉPSZAVAZÁSOM DÖNTENE ESKÜDTI BÍRÓSÁGOK KÖTELEZŐ ALKALMAZÁSÁRÓL, AKKOR IS ELJÁTSZANÁK A BÍRÓLOTYÓK ÉS -STRICIK A KISDED dk-S. mszp-S JÁTÉKAIKAT, A Soros-ÉRZÉKENYÍTŐKNEK MEGFELELŐEN, A QRVA ANYJUKAT...

Szerintem is ez az ok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés