A Néppárt a Fidesz megítélésében sem egységes

2020. január 25. 9:13

Novák Katalin
atv.hu
Egy olyan partnerrel, aki maga sem tudja, hogy mit akar, nehéz zöldágra vergődni. Interjú.

„Daniel Caspary CDU-fakcióvezető azt nyilatkozta, hogy fönn lehet tartani a Fidesz felfüggesztését, a »bölcseknek« újra tárgyalni kell Orbán Viktorral, és rászorítani a magyar miniszterelnököt az irányvonalváltásra.

Én nem tartom szerencsésnek, ha ez az állapot hosszú távon fennmarad.

A hosszú táv mit jelent?

Heteken belül döntést kellene hozni, közösen vagy külön-külön.

Március elején? A Néppárt következő összejövetele akkor lesz. Vagy március 15-ig?

Nem mondok konkrét dátumot, a lényeg, hogy ne húzzuk ezt a se veled-se nélküled állapotot sokáig.

Látta a »három bölcs« jelentését?

Nem.

Titkos?

Nem tudunk arról, hogy lenne ilyen jelentés. Kiszivárgott egy állítólagos jelentés, ha van is ilyen, az a gyanúm, azt nem a bölcsek írták, hiszen arról minden bizonnyal tájékoztattak volna bennünket. 

Érdeklődtek Donald Tusknál, aki a Twitteren tudatta, hogy találkozott a »három bölccsel« és elkészült a jelentés a Fideszről?

Én a »három bölcsnél« érdeklődtem hivatalosan, hiszen őket bízta meg a Néppárt vezetése a velünk való egyeztetéssel, ami el is indult. Találkoztunk már velük miniszterelnök úr jelenlétében, az általunk delegált szakértők is egyeztettek egymással. Megállapodtunk egy menetrendben, és mi ehhez tartjuk magunkat. Bízom benne, hogy ők sem térnek el ettől. Ami Tusk elnököt és a Twittert illeti, én jobban szeretem, ha a diplomáciának a hagyományos csatornáit is használjuk. Ha 280 karakteres üzenetekben üzengetünk csak egymásnak, nem biztos, hogy az előre viszi az ügyet.

Van valamilyen időpont, hogy mikorra kell elkészülnie a hivatalos jelentésnek?

A saját maguk számára kitűzött időpontokat eddig nem tudták betartani. Mostanra inkább az a kérdés, hogy meddig van értelme ezt az egészet húzni.

Találkoznak Tuskkal, Merkellel, illetve a CDU elnökével február 3-a, a Néppárt politikai gyűlése előtt? Orbán Viktor szeretne ilyen megbeszéléseket?

Mi a február 3-i időpontot nem tekintjük fontos dátumnak. Ezek a találkozók napirenden vannak.

Nem lesz február 3-án döntés a Fideszről?

A hivatalos napirenden nem szerepel a Fidesz ügye.

A vita sincs napirenden a »bölcsek« jelentéséről?

Nincs.

A FAZ írt róla, hogy a »bölcsek« salamoni jelentést írtak, Schüssel szerint a Néppártban kell a Fidesznek maradni, Rompuy kizárná a Fideszt, Pöttering köztes állásponton van. Ön nemrég Berlinben járt, magas rangú német politikusokkal beszélt. Ez így van?

A Néppárt a Fidesz megítélésében sem egységes. Egy olyan partnerrel, aki maga sem tudja, hogy mit akar, nehéz zöldágra vergődni. Vannak részei a Néppártnak, melyektől már nem egy centire vagyunk, hanem kilométerekre. Másokkal baráti közelségben. Vannak olyan pártok, melyek az eredeti irányhoz képest már jócskán balra tolódtak, csoda, hogy még az EPP-be sorolják magukat és nem a liberálisok közé. Több pártvezetővel tárgyaltam az utóbbi hetekben, hónapokban, minden esetben a kölcsönös megértés szándékával zajlottak a megbeszélések. Így volt ez Berlinben is és így volt ez a már említett miniszterelnöki találkozón a bölcsekkel.

A visszatérő konkrét bírálatok? CEU, MTA-akadémiai szabadság, igazságszolgáltatás függetlensége...

Nem ezek voltak terítéken, hanem a hogyan tovább.

Ön miről beszél a partnereivel? Berlinben például magas rangú politikusokkal tárgyalt.

Igyekszem megérteni őket, megtudni, mik a kérdéseik, fenntartásaik, ha vannak ilyenek. Törekszem arra, hogy találjuk meg a közös pontokat. Ne ragadjunk le ott, hogy egy évvel ezelőtt mi volt, hogy volt egy plakátkampány, ami annak idején nem tetszett. Rendben, ezt tudomásul vettük, változtattunk rajta! Most már azonban gyakran az az érzésem, hogy árnyékbokszolásról van szó.

Árnyékbokszolásról?

Sokszor tapasztalom, hogy a beszélgetőpartnerem sem tudja, hogy mi is a problémájuk velünk, van-e egyáltalán problémájuk, a konkrétumoknál már elakadnak, kevés, pontatlan és elavult információból dolgoznak. Leginkább a nemzetközi, elsősorban német liberális média szalagcímeit idézgetik. De azt is tapasztalom, hogy az ilyen beszélgetések segítenek a kölcsönös megértésben, ezért is igyekeztem minél több szövetségesünkkel személyesen is szót váltani. A közös cél az lenne, hogy a Néppárt európai szinten is visszanyerje választói bizalmát. Azt sokan látják a Néppártban – és aggasztja is őket -, hogy az EPP gyengébb lenne a Fidesz nélkül, veszíteni fog akkor, ha a Fideszt elveszíti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én már nem akarnék ott maradni. Benne van a pakliban, hogy nem zárnak ki, de fenntartják a felfüggesztést, hogy ne kelljen se így, se úgy dönteni.
Egy új frakció ütőképesebb lenne.

Válaszok:
kalotaszeg | 2020. január 25. 9:22

Egyelőre ez a csiki-csuki a leghatékonyabb kommunikáció.

Válaszok:
pollip | 2020. január 25. 9:38

Az epp-nek inkább a döntésképtelenségét mutatja. No meg a két szárny közötti ellentétet.

Válaszok:
legyetek | 2020. január 25. 10:04

Mi van, nem kaptál zabot?

Pontosan. Az EPP már nep frakció többé, mert nem tud egységesen
kommunikálni egy adott kérdésben. És az csak a legkisebb baj, hogy
konkrétan a Fidesz ügyében: európát ennél sokkal inkább érintő
kérdésekben SEM.

Az EPP törni fog, minimum 2 darabra. Nagy megkönnyebbülés lesz
mindenkinek, a képviselők végre kimondhatják azt, amit gondolnak.

Te vagy az Update Norbi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés