Klímavészhelyzet Zuglóban: stratégia van, konkrétumok nincsenek

2020. január 24. 11:15
Klímavészhelyzetet hirdetett a zuglói önkormányzat a párbeszédes Szabó Rebeka kezdeményezésére. Konkrétumok eddig nincsenek, tervben van viszont többek között stratégiákra épülő akcióterv, munkacsoport és ágazati egyeztetések. A Fidesz-frakció konkrét intézkedésekre vonatkozó javaslatait nem fogadták el.

„Klímavészhelyzetet” hirdetett a Zuglói Önkormányzat. A párbeszédes alpolgármester, Szabó Rebeka erre vonatkozó előterjesztését december 12-i ülésén fogadta el a kerület képviselő-testülete.

Az előterjesztés (amely itt teljes egészében elérhető) lényege röviden, hogy az önkormányzat elismeri, hogy klímavészhelyzet áll fenn és kinyilvánítja, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépést céljának tekinti. Ehhez évente akciótervet dolgoz ki és biztosítja a szükséges forrásokat, valamint

megbízza Szabó Rebekát Zugló Klímavédelmi Tervének elkészítésével.

Konkrét határidő nincs megadva.

A Fidesz-frakció hiányolta az előterjesztésből a konkrétumokat, és módosító indítványt nyújtott be, amely az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

- a zuglói Polgármesteri Hivatalban a vízöblítéses piszoárokat vízmentesre cserélik

- a Polgármesteri Hivatalban leszereltetik a klímaberendezéseket

- az önkormányzati cégek gépjárműveit elektromos járművekre cserélik

- a nem lakás célú helyiségek bérlőinek környezetvédelmi feladatait szerződésben határozzák meg

- a 2019-2024-es önkormányzati ciklusban 15000 fát ültetnek el a kerületben

Szabó Rebeka közölte, szerinte egyrészt a fideszes javaslat nem mindegyik intézkedése megvalósítható, másrészt fontos, hogy egyeztetett intézkedések legyenek, ezért tartózkodni fog a szavazásnál.

A párbeszédes alpolgármester az ülésen azt is elmondta, hogy az elmúlt ciklusban elfogadták a kerület Környezetvédelmi Programját, valamint Energia és Klíma akciótervét, amelyek fontos adatokkal, statisztikákkal tudják alátámasztani munkájukat. 

A stratégiákra konkrét akciótervet kell majd készíteniük, 

amit lépésről-lépésre tudnak megvalósítani – közölte, hozzátéve, szándékosan nem tett az előterjesztésbe „légből kapott, hasraütésszerű konkrét cselekvéseket, mert azokat először az egyes ágazatokkal egyeztetni kell”.

Szabó Rebeka

A Fidesz-frakció vezetője, Rozgonyi Zoltán közölte, 

nagyon nem híve a folyamatos koncepció- és intézkedésiterv-gyártásnak intézkedések nélkül.

Szerinte az elmúlt ciklus nagyrészt erről szólt, és mivel az alpolgármester előterjesztése sem tartalmazott semmilyen konkrétumot, néhány olyan intézkedést javasoltak, amelyek egy része lényeges anyagi ráfordítás nélkül megvalósítható. Ezzel egyben csökkenthetnék az önkormányzat ökológiai lábnyomát, példamutatással járhatnának a lakosság előtt.

Karácsony klímabarát (?) önkormányzata

Rozgonyi Zoltán felidézte, hogy pár éve csatlakoztak a Klímabarát Önkormányzatok Szövetségéhez, és megkérdezte, hogy jelentett-e ez bármilyen konkrét előrelépést az önkormányzatnak a klímavédelemben. Szabó Rebeka válaszként elmondta, a szövetségbe beléptek, de mivel nem volt elfogadott klímavédelmi akciótervük, felfüggesztették a tagságukat, ezért érdemi munkát nem tudtak végezni. Tavaly, amikor elfogadták ezt a tervet, kezdeményezték a visszalépésüket.

Rozgonyi Zoltán

 

Várnai László, volt LMP-s, független képviselő emlékeztetett rá, hogy 2014 őszén vagy 2015 elején csatlakoztak a szövetséghez, ez évente 400 ezer forintba kerül az önkormányzatnak, de konkrét cselekvés nem történt. Egyébként 2014 és 2019 között a jelenlegi főpolgármester, a párbeszédes Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere, az általa vezetett önkormányzat csatlakozott a Klímabarát Önkormányzatok Szövetségéhez

Szabó Rebeka a vita végén ígéretet tett, hogy a közeljövőben felállítanak egy munkacsoportot, amelybe várják a Fidesz képviselőit is, és javaslatukról már az első ülésen tárgyalhatnak majd. Horváth Csaba polgármester jelezte, hogy tartózkodni fog a Fidesz javaslatának megszavazásakor, és kérte, hogy inkább vonják vissza azt, mert januárban úgyis tárgyalnak majd róla.

A Fidesz javaslatát végül nem szavazták meg, Szabó Rebeka előterjesztése viszont átment.

Ezek után az alpolgármester január végére zárt egyeztetést hívott össze a klímavédelmi terv kidolgozására. Ha bármilyen konkrét intézkedés nyilvános lesz, beszámolunk róla.

Borbély Ádám: a balliberálisok felsültek a semmitmondóan üres „klímavészhelyzet” kihirdetésével

A fideszes önkormányzati képviselő Borbély Ádám megkeresésünkre úgy reagált, geográfusként és képviselőként fontos kihívásnak tartja, hogy a helyi közösségek eredményesen alkalmazkodjanak az egyre gyorsuló klímaváltozáshoz. Úgy látja, a baloldal nem a probléma megoldásában érdekelt, hanem a további hergelésben. Megelégszenek azzal, ha időnként „tüntikéznek” és kihirdetnek egy konkrét intézkedések nélküli, semmitmondó „klímavészhelyzetet”.

Ezzel szemben – mint mondta – a Fideszben elkötelezettek a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvének megfelelő, halasztást nem tűrő cselekvés mellett, ezért is nyújtották be több átfogó és néhány szimbolikus elképzelést tartalmazó javaslatukat, de a balliberális többség leszavazta azt.

Az általuk kezdeményezett 15 ezer facsemete ültetését Horváth Csaba polgármester lehetetlennek nevezte,

ami Borbély szerint azt bizonyítja, hogy ők aligha hisznek az ügy sikerességében. „Talán ha kevesebb telket szánnának értékesítésre, a lakóparkok helyén több parkot lehetne kialakítani – még a DK egyik képviselője is ezt olvasta a polgármester fejére” – közölte.

Borbély Ádám

„Hamar elfelejtették Karácsony Gergely kampányban még hangoztatott szavait a fásítás szükségességéről és annak mértékéről” – fogalmazott Borbély, aki szerint a korábbi polgármester által nagy csinnadrattával átadott klímaerdő „tipikusan balliberális látszatcselekvés”, mivel az ezt alkotó néhány facsemete zömében el is száradt. Hozzátette, mivel a balliberálisok látványosan felsültek a szerinte semmitmondóan üres „klímavészhelyzet” kihirdetésével, várhatóan lesz még folytatása az ügynek. Hangsúlyozta, a jövőben sem hagyják, hogy látszatintézkedésekkel próbálják meg átverni az embereket.

Szabó Rebeka várhatóan a nap folyamán nyilatkozik az ügyben: amint ez megtörtént, frissítjük cikkünket.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem itt az ideje elmevészhelyzetet hirdetni.

Én ezt már nem értem. Ha Budapesten klimaveszhelyzet van már, abba Zugló nem tartozik bele? Esetleg ott kétszer akkora a vészhelyzet, mint máshol?

Szerintem a ballib kerületek és városok már jelentkeznek is az új soros-hálózatba képzésekre.
Rengeteg meló vár rájuk.
Pl.:
Minden vasúti kocsiba gender wc
Minden városháza földszintjére melegbár
Pride-ot minden megyei jogú városba
Meghatározni a gyerekek legalsó életkorát, amikor blokkolni lehet a nemi érést
Minden szülői értekezleten meghívottként való részvétel a szülők érzékenyítése érdekében
Minden buszmegállóba méheket
Szentjános bogarak telepítése a közvil helyett

...........................

Ez az állandó szájalás a klímavédelemről a semmittevés hatványozott esete. A kurva anyátokat, dolgozattok már, tetves rohadék ingyenélők!

A zuglóiak biztos most örülnek, hogy ilyen kiváló polgármesterük van, aki már oly sok beosztásban tevékenykedett a haza javára.

Micsoda szerény ember!

"Voltam már polgármester, ahogy főpolgármester-helyettes és Budapest kormánybiztosa is. Országgyűlési képviselőként is dolgoztam 2010-ig, akkor döntöttem el, hogy a várospolitikára fókuszálok. Ez szerintem meghatározó szakmai ív. Legalább ennyire fontosnak tartom azt a kilenc évet, amit ellenzéki frakcióvezetőként töltöttem a fővárosban. Van kötődésem Zuglóhoz, az első munkahelyem itt volt, ráadásul édesanyám a mai napig a kerületben él. Ha mondjuk pályázaton keresnék a XIV. kerület polgármesterét, akkor – például az önéletrajzom alapján – a legalkalmasabb és legfelkészültebb jelölt én lennék a mostani kínálatból. Engem nem az ígéretek fognak minősíteni, hanem az, amit megvalósítok."
https://nepszava.hu/3043114_ho..

Egy apróság: ki vagy ikszelve? Na ugye, hogy nem:-)
Sajna a többsége a feladatoknak realitások alapszik, meg ha kicsit túlozva is fogalmaztam meg.

Most ezért ikszeltek ki. Eddig nem voltál ketrecben, nagy hiba volt.
Osszetevesztettel valakivel.
Ne válaszolj .

A fidesz nem lop. Ezt te is tudod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés