Beismerte Bolívia, hogy koncepciós és hamis volt Tóásó pere

2020. január 22. 8:28
A dél-amerikai ország államminisztere hétfői közlés szerint beismerte azt, amit mindenki tudott 11 éve.

Arturo Miller La Paz-i közlése szerint a bolíviai állam visszavonta azt a feljelentést, ami szerinte Tóásó Előd és társai ügyében az igazság lábbal való tiprása volt. Hozzátette: az állam elismerte, hogy a tizenegy éve tartó eljárás egy politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg. A miniszter a közvélemény bocsánatát kérte azért, hogy az előző, Evo Morales vezette kormányzat átverte az embereket. Mint elmondta, az ideiglenes bolíviai elnök nem hagyhatta tovább folytatni a hazugságokat.

Az ügyről beszámoló Magyar Hang szerint napokkal ezelőtt egy katonai tábornok, Cardona arról beszél, amikor 2009-ben rajtaütöttek Eduardo Rózsa Floresen és társain, akkor a világsajtónak bemutatott fegyvereket a titkosszolgálat az ő alakulatától kérte kölcsön a rajtaütés előtt, hogy alátámasszák, milyen veszélyt hárítottak el a bolíviai hatóságok.

Ismeretes, 2009-ban a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest és tucatnál több társát, köztük két magyar férfit a bolíviai hatóságok megkísérelték elfogni Santa Cruz városában, a gyanújuk szerint azért, mert meg akarták dönteni Evo Morales hatalmát. A tűzharcban Rózsa-Flores, a romániai magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer halt meg, míg Tóásó Elődöt hosszú évekre bebörtönözték, ezalatt – mint kiderült most, koholt vádak alapján – perbe fogták. Tóásó öt éve, 2015-ben szabadult és jutott vissza Magyarországra.

(Mandiner)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés