Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

2020. január 21. 8:12
Az intézmény a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye lesz.

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Gulyás Gergely kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt – közölte.

Vitézy Dávid lesz a vezérigazgató

Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta. „Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid „remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat”. Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére – fűzte hozzá.

Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést" – mondta el Fürjes Balázs, hangsúlyozva: „Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút".

A tulajdonjog a Miniszterelnökségé

Mint fogalmazott, „Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában".

Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben.

A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

(MTI)

Összesen 224 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon jó.
Akkor Budapest még sem lesz kiszolgáltatva az új "szakmai" vezetésnek.
:-)

Akkor most lesz méhészeti fővárosi alpolgármester is?

"Vitezy Dávid egymaga többet ér" ha mőgé rkjuk a családi kapcsolatokat.

"Édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja dr. Hankiss Ágnes (szül.: Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember – Magyarország 100 leggazdagabb emberének egyike –, másik apai nagybátyja, Vitézy András Antall József volt miniszterelnök tanácsadója, a BÁV egykori vezetője, az LRI korábbi miniszteri biztosa, jelenleg a Paksi atomerőmű Zrt. Igazgatótanácsának tagja. Apai ágon féltestvére Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont volt ügyvezető igazgatója, – jelenleg a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője – aki anyai ágon Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére. Az interneten terjedő pletykákkal ellentétben Vitézy Dávidot nem fűzi vérrokonság Orbán Viktorhoz.
A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola kitűnő érettségijét követően 2004-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gazdaságtudományi Karán, ahol 2010-ben szerzett közgazdász végzettséget regionális település- és területfejlesztési szakirányon."
Forrás: wiki

"Budapest közlekedését az egész országgal kéne összehangolni"

Nem. Az elővárosi forgalmat kellene egységesíteni,
Vitézy Dávid szerint: "szerinte a jelenlegi formájában nincs sok értelme a BKK-nak, és nem változik semmi attól, hogy ki áll az élén, hiszen a fővárosi közlekedésszervezőtől a HÉV-ek és az elővárosi buszok üzemeltetését is elvették. Vagyis a regionális integráció helyett épp, hogy széttöredezett a BKK struktúrája:

az elővárosokban élők közül van, akinek egyszerre háromfajta, MÁV-, Volán-, valamint BKK-bérletet kéne váltania a munkába járáshoz.

Nem csoda, hogy ehelyett inkább mindenki autóba pattan, és végeredményként folyamatosak a dugók Budapesten."

Ezzel én is egyet tudok érteni. Megjegyzem ez nem újkeletű elképzelés, mert már az 1980-as években is felmerült.

Nagy tétben fogadok rá, hogy Budapest Esze nem tudta, hogy mibe egyezett bele! Ilyen az, amikor macskajancsikat kell irányítania a Gyurcsány házaspárnak.

Az a Fürjes lesz...

Nem biztos, hogy ő a legalkalmasabb erre a tisztségre, bár sok képessége megvan hozzá, mindenesetre amelyik jelölt Vitézyt a saját csapatába tudja állítani, nagy lépést tesz a győzelem felé.

Karácsonynál nem nehéz alkalmasabbat találni. Tarlós is az volt. Nem az alkalmasság döntött.

Akarod mondani, ha Vitézyvel együttműködik karigeri. Mert hát nem úgy tűnik, hogy karigerinek lett volna valaha valami önálló gondolata, így vele nem nagyon lehet együttműködni :-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés