Deák: Nem csökkentené egy néppárti kilépés Magyarország érdekérvényesítési képességeit

2020. január 21. 19:01
A Fidesz néppárti kilépésének esélyeit elemezte a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában Nagy József, a 24.hu újságírója, és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Nagy József szerint nem a Fidesz, hanem Orbán Viktor akar kilépni az Európai Néppártból, viszont Deák szerint a Fidesz tagsága is azon a véleményen van, hogy el kell hagyni a pártcsaládot. Az elemző szerint a Néppárt elszakadt a hagyományos európai értékektől; Nagy József viszont úgy látja: a kommunikációban van változás. Az újságíró szerint Orbán a feszültségekből akar politikai tőkét kovácsolni, amit a Néppártban nem néztek jó szemmel. 

Deák Dániel rámutatott: a Néppárt mindig is olvasztótégelyként működött, de eddig még volt egyensúly a Néppárt jobb- és baloldala között, viszont a 2015-ös migrációs válság óta ez az egyensúly felborult, a liberális oldal került túlsúlyba. Nagy kiemelte: nem a Néppárt változott meg, hanem Orbán Viktor gondolta úgy, hogy átformálhatja a pártcsaládot – ennek ellenére úgy gondolja, a Fidesznek bent kellene maradnia a pártcsaládban. 

Deák szerint jelenleg jó esély van arra, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot, de a következő néhány hét lesz döntő ebből a szempontból. Szerinte a Néppárttól jobbra álló erők összességében így is a harmadik legerősebbek az Európai Parlamentben, az ügyek mentén való együttműködés eddig is sikeres volt közöttük. Nagy viszont úgy látja: ezeknek a pártoknak az össezborulása viszont nem lenne kedvező a Fidesznek, mert így csak a harmadik legnagyobb erő lehetne az így létrejövő szövetségben Salviniék után. Deák Dániel viszont kihangsúlyozta: párthovatartozástól függetlenül egyre jobban működnek az Európai Unióban a regionális együttműködések, mint például a visegrádi csoport, aminek a vezetői mind külön pártcsaládokban politizálnak. Nagy szerint a Néppárt elhagyása után a Fidesznek jóval nehezebb lenne fenntartani a magas szintű együttműködést a V4-en belül.

Deák Dániel úgy gondolja: a jövőben az Európai Parlament súlya csökkenni fog, és a tagállami döntések kerülnek majd előtérbe. Nagy ironikusan megjegyezte: csodálatos együttállása a történelmi tényeknek, hogy éppen akkor kezd meggyengülni az Európai Parlament, amikor Orbán összeveszik a Néppárttal. Deák viszont aláhúzza: az EP pont azért hoz most ilyen döntéseket, mert csökken a jelentősége. Nagy József úgy reagált: ha egy pártnak az az identitása, hogy nemzetállami, akkor nem kell belépni egy olyan közösségbe, mint például az Európai Unió.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy József téved: a nemzetállami identitás és az EU sokáig megfért egymással, s csak most kezd ez az egyensúly megbomlani, mert pártpolitikai szempontok léptek előtérbe.

"Nagy József úgy reagált: ha egy pártnak az az identitása, hogy nemzetállami, akkor nem kell belépni egy olyan közösségbe, mint például az Európai Unió."

Nagy József szokásához híven, mellébeszél.
Egyetlen EU-s szerződésben sincs szó nemzetállamról, ahogy Európai Egyesült Államokról sem, hanem szuverén államokról és ezen szuverén államok egyenlőségéről.

Amiről szó van: "A külső szuverenitás lényege, hogy az állam a nemzetközi élet független szereplője, felette nincs más hatóság, döntései nem függnek mások jóváhagyásától, egyetértésétől. Nemzetközi jogképessége és cselekvőképessége teljes, más államokkal való kapcsolatában szabadon dönt. Az államok jogilag egyenlőek a nemzetközi kapcsolatokban. Az állam mentességet élvez más államok joghatósága alól."
Melyet az EU bürokratái - balliberális képviselők - folyamatosan csorbítanak és különböző eszközökkel az Európai Egyesült Államok felé terelik az irányt.
Ezért akarták létrehozni az EU Alkotmányát, amelyet két ország nem ratifikált és így helyette a Liszaboni Szerződést találták ki, amely homályos szövegezés miatt bármit bele lehet magyarázni. Így azt is mondhatjuk, a Liszaboni Szerződés mögött megbújik a "LÁTHATATLAN TÖRVÉNY".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés