Auschwitzba látogatott az amerikai képviselőház elnöke

2020. január 21. 13:51
Nancy Pelosi a lengyel alsóházi, valamint felsőházi elnök társaságában megkoszorúzta a Halálfalat amelynél a németek több ezer embert, többségükben lengyel politikai foglyokat lőttek agyon.

A volt náci német haláltáborba, Auschwitzba látogatott kedden az amerikai képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi, aki a lengyel alsó- és felsőházi elnökök kíséretében lerótta tiszteletét az áldozatok emléke előtt, és megkoszorúzta a láger Halálfalát. A csütörtöki jeruzsálemi Holokauszt Világfórumra tartó Pelosi megtekintette a volt Auschwitz I. koncentrációs tábort és az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort is.

Az Auschwitz I. lágerben az amerikai politikus Elzbieta Witek lengyel alsóházi, valamint Tomasz Grodzki felsőházi elnök társaságában megkoszorúzta a Halálfalat, amelynél a németek több ezer embert, többségükben lengyel politikai foglyokat lőttek agyon. Este Pelosi még megbeszéléseket folytat két lengyel hivatali partnerével. 

Az auschwitzi koncentrációs tábort a hitleri Németország 1940-ben építtette Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt részén, eredetileg lengyel foglyok számára. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó. Auschwitzba 1944 májusától közel 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye. Az auschwitzi emlékhelyen január 27-én több ország államfőjének részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak a haláltábor felszabadításának 75. évfordulójáról.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen praktikus az az orr a szemüvegeseknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés