Új Mercedes buszok állnak forgalomba Budapesten

2020. január 20. 16:19
Karácsony adta át a még Tarlós idején megrendelt környezetbarát buszokat.

Új Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok állnak forgalomba Budapesten, az első tizenhat leszállított járművet Karácsony Gergely főpolgármester adta át hétfőn.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: egy zöld város csak jó közösségi közlekedéssel elképzelhető és megvalósítható. A városvezetés célja, hogy folytassa a járműpark már korábban megkezdett frissítését. A közösségi közlekedés fejlesztése „fontosabb ügy annál, hogy a politika azt meg tudja akasztani”, ezért mindenképpen szeretnék tovább vinni az előző városvezetés által az ügyben hozott döntéseket – mondta a főpolgármester kiemelve: a közösségi közlekedés fejlesztése egy ciklusokon átnyúló nagyon fontos programja a fővárosnak.

Környezetbarát járművek

Karácsony Gergely közölte, az átadott buszok a ma elérhető, legkörnyezetbarátabb járművek. Ezek végső összeszerelését Magyarországon végezték. A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy még ebben a ciklusban elektromos buszokkal tudják majd bővíteni Budapest járműparkját.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta: összesen negyven új generációs Mercedes busz érkezik, ezek a legkorszerűbb EURO 6-os motorral és klímaberendezéssel vannak ellátva.

A most leszállított autóbuszok húsz, illetve huszonkét éves Ikarus buszokat váltanak fel, és Budapest déli térségében fognak forgalomba állni. A közreadott sajtóanyag szerint a BKV 2018 végén kezdeményezte 20 új szóló és 20 új csuklós autóbusz beszerzését. Az opciókkal összesen 100+100 autóbuszra szóló, európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a most forgalomba álló Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal tett ajánlatával.

Az első 20+20 jármű vételárát a BKV Zrt. a beruházási tervéből finanszírozta. A szóló járművek 108, a csuklósok pedig 152 utas szállítására képesek.

Béremelés

Karácsony Gergely a BKV-dolgozók béremelésére vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta: a bértárgyalások folyamatban vannak, a városvezetés „egy értelmezhető” béremelési csomagot tervez a költségvetésbe, ugyanakkor a fővárosi cégek önállóan folytatják a tárgyalásokat. Mint megjegyezte, biztos benne, hogy meg tudnak majd állapodni a szakszervezetekkel a bérkövetelésekről.

A főpolgármester szerint még nem hívták meg a közmédiába

Az M1 kérdésére, hogy fenntartja-e a Mozgó Világ folyóiratnak korábban tett kijelentését, miszerint a közmédia főpolgármesterré történt választása óta nem hívta, azt válaszolta: nem tud róla, hogy hívták volna, hozzá és sajtós munkatársaihoz sem jutott el ilyen megkeresés. „Remélem, hogy csak egy félreértés áldozatai vagyunk mindannyian” – fogalmazott.

A riporter erre válaszolva azt közölte, hogy november elején az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában nyilatkozott. Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy ebben igaza van, nyilatkozott egy fotókiállítás kapcsán, de – mint mondta – nem gondolja azt, hogy „ez kielégítené azt a jogos igényét a budapestieknek, hogy egy frissen megválasztott főpolgármester adott esetben elmondhassa a véleményét a budapesti ügyekről, és nem csak egy nagyon fontos, de szerény nézettségű kulturális csatornán”.

Az M1 meghívta Karácsonyt

Az M1 riportere azt mondta, hogy a csatorna kereste stúdióvendégnek, erre Karácsony Gergely azt válaszolta, hogy nem találták meg. A riporter azon kérdésére, hogy élő meghívásnak eleget téve kedd este számíthatnak-e a csatorna vendégeként rá, Karácsony Gergely azt mondta: az időpont nem jó, de megoldja és lemondja a programját, hogy el tudjon menni. „A köztévé nézői nagyon fontosak számomra” – tette hozzá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, számos nemzetközi példa van arra, hogy megpróbálják zöldíteni a buszmegállókat, és ez is egy apró, jó lehetőség a város zöldítéséhez, de nyilván nem ez oldja meg a város minden problémáját.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Ferihegyre el sem ment.

"Új Mercedes buszok állnak forgalomba Budapesten"

A helyes cím:

Új dízelmotoros Mercedes buszok állnak beállítva Klímageri mögé. Vagy inkább Klímagerit állították be a buszok elé, egyfajta díszfasznak.

Medgyessy is boldogan adott át hidat, görgette a hordót.

Jó meglátás.
Valóban, úgy lett volna releváns, ha buszokat Karácsony rendel.
Visszamondja, majd átdátumozva, Ő Ő! ŐŐŐ!!!, KARÁCSONY írja alá...
B-szátok +, ez a fotó: VILÁGCSÚCS, a piti féregség legaljabb világcsúcsa...
Odaszól, mikor állnak sorba a buszok, hol, meddig állnak egy helyben?, akkor... megyek, középen nagy üres helyet a buszok arcvonala előtt, oda tegyék a dobogót a mikrofonállvánnyal...
De senki, értve vagyok: RAJTAM KÍVÜL SENKI OTT NE LEGYEN...

Pontosan így volt. Utána nézhetsz a hivatalos adatoknak, vagy cáfolhatod is, de nem így, hogy odabiggyesztesz, egy "Hülyeségeket beszélsz, de ez mindegy." mondatot, mert ez alapján te beszélsz hülyeséget.

A DK-s Mekk Elek csak azért van ott, hogy felvegye a fizetését. A közösségi járműveknek az ajtaját se találja meg segítség nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés