Metróhuzat

2020. január 18. 9:49

Pilhál György
Magyar Nemzet
Néhány nap múlva Göncz Árpád városközpontra változik az eddigi Árpád híd metrómegálló neve.

„Abban nem vagyok biztos, hogy a nemzet elsöprő akarata testesül meg a döntésben, sokkal inkább valamiféle liberális, karácsonyi dac: mi vagyunk a volánnál! A pártsemleges Közlekedő Tömeg Egyesület nyilatkozata szerint mindenesetre zavaró, hogy politikai indíttatásból évente többször több közlekedési csomópont neve változik, mert ettől csak bonyolultabb lesz a tájékozódás, kivált a külföldiek számára. Ez a dolog technikai része.

A másik az ideológiai, amit leghelyesebb kérdésként föltenni: kiérdemelte-e ezt a metróállomásba betonozott titulust a néhai államfő, aki a nemzet nagypapájának indult, de aztán rossz társaságba keveredett. Pártja, az SZDSZ erőltette az országra a joviális Árpi bácsit, akinek igazából egyetlen feladatot szántak: tegyen keresztbe az Antall-kormánynak. A megboldogult Népszabadság ezt így fogalmazta meg: „Kezdő demokráciában, ahol a jogrendszer még csonka, különösen fontos, hogy a hatalom korlátozásáról olyan személyiségek gondoskodjanak, akiknek ehhez megvan a demokratikus érzékük, tekintélyük, népszerűségük.” Árpi bácsi valóban korlátozója volt a hatalomnak. Pontosabban kerékkötője. Sosem írta alá a pártjának nem tetsző törvényeket. „Demokratikus érzéke” legjobban akkor mutatkozott meg, amikor közkegyelemben részesítette az SZDSZ által szervezett taxisblokád résztvevőit.

Göncz Árpád városközpont? Hát, nem tudom… Egy olvasó szerint maximum egy taxiállomást nevezzenek el róla. Egy másik – a túloldalról – viszont azt szeretné, ha Göncz Árpád fejedelem útja is lenne… Mint látható, megosztó személyiség volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól van, buzi. Megint első voltál. Mehetsz a pénztárhoz.

Sőt! A magyar Eurón!

Azt hiszem, itt az ideje egy kétharmados törvények: a települések önkormányzata szabadon dönthet a közterületek elnevezéséről, de CSAK egy előzetesen összeállított, nemzeti konszenzust bíró listáról!

" érdeme, hogy lefordította a Tolkien műveket."

Nem, A közképzet ezt a dolgot eltorzulva emlékezi meg. Kisebb volt Göncz Árpád "fordítói" szerepe a Gyűrűk Urában.
A Gyűrűk Urának fordításában csak harmadhegedűs, a maradék fordítási kulimunka amelyet végzett "untatta és fárasztotta" őexcelleciáját a maga nyilatkozata szerint.

https://mandiner.hu/cikk/20151..

Itt anno a mandi kommentekben pontosítva illetve korrigálva van ez a közképzet.

Göncz Árpád 2002.január12-én:

"Megmondom őszintén, ha beteg vagyok, most is ezt a könyvet veszem elő, mert bár a fordítás idején már untam és fárasztott, ma is igen érdekes és szórakoztató olvasmánynak tartom.”"

Wikipedia:
Az 1–11. fejezetet (a verseket is) Réz Ádám fordította magyarra, s ő alkotta meg a mű magyar terminológiáját is. (A Gyűrűk Urában és háttérmitológiájában mintegy 5000 tulajdonnév szerepel.)

A könyv további részét Göncz Árpád fordította, a versfordítások Tandori Dezső munkái.

Amikor Óbudán temetek, gyakran haladok el Göncz sírja mellett. Ha rátekintek, nem magasztos érzések fognak el, mert a politikai tevékenysége olyan volt, amilyen.

Van a valóság, meg vannak az érdektelen fantazmagóriáid.

Köszönöm a kiegészítő helyesbbítést!

A szokásos balos szemfényvesztés!

Mint a 14 éven aluliak ingyen utazása, amihez elfelejtette hozzátenné a lényeget, hogy majd 8(!) év alatt.

Mint annak idején a ballib kormány 13. havi bér, és nyugdíj bevezetése, csak elfelejtették hozzátenni, hogy ! év alatt! Évente adtak egy heti, kétheti, három heti, majd egy havi bért/nyugdíjat. Aztán a következő év végét elcsalták, azzal a szöveggel, hogy más neve lesz, de nem év végén, hanem a következő év elején adják. És utána mindig év elején. Tetszik érteni? Már el volt tüntetve az előző évre eső. Majd januárban még egyszer(!) adták, de a következő januárra már eltörölték!

.....Nem lesz gázár emelés! Nem is volt rögtön. Csak egy hónapon belül!
Gyurcsány: Elnök Úr! (mondta Orbánnak) Ön úri ember! Vonja vissza azt a hazugságát, hogy mi valamiféle vizitdíjat akarunk bevezetni! Hm... Megnyerte Gyurcsány a választást, és bevezette.
Szóval ismerjük már őket oda-vissza. Egyszerűen minden "trükkök százai", és minden kamu!
Minket többet nem vertek át, az biztos!!! Se

jav: csak elfelejtették hozzátenni, hogy 4(! )év alatt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés