GyöngyöspaRRRa

2020. január 18. 9:13

Kutasiné Molnár Boglárka
Reposzt.hu
Vékony jégen sétál, aki Gyöngyöspatával kapcsolatban igazságot, igazságosságot és jogosságot vizsgál.

„Főleg, ha még állást is kíván foglalni, azaz döntőbíró kíván lenni egy szinte átláthatatlan, ám mégis sokak által megélt valóságban. Gyöngyöspata ugyanis nem egy lakatlan filmstúdió alkalmi statisztákkal, hanem valóságos település valódi emberekkel.

Tulajdonképpen Gyöngöspata olyan, mintha egy esettanulmány lenne. Egy település, ahol nem csak a helybeliek teszik próbára magukat. Problémakezelés pro és contra zajlik Gyöngyöspatán, mondhatni Gyöngyöspata hadszínterén. Vonulgatott a Jobbik, aki miatt a gárda szóval ma is rettegtethető a cigányember; vonulgatott a baloldali jogvédő had, akik megnyugvást nem tudtak elérni. Tanítottak és tanítanak vegyesen, ami miatt a jobb képességű gyermekeket nem íratják be a helyi iskolába; és tanítottak a felzárkóztató csoport általi szegregációt felhasználva, ami miatt jó tanulmányi eredményű osztály is volt az iskolában, de végül nagy büntipénz lett a vége. 

Tulajdonképpen nyelvtanításkor is kialakítanak egy haladó és egy óvatosan haladó csoportot annak érdekében, hogy más-más módszert alkalmazva végül mindenki eljusson a megfelelő nyelvtudásig. Ám az ilyetén szegregálás ellenére mindenki mehet osztálykirándulásra, részt vehet a farsangi bálon, napközizhet, leckét írhat, járhat uszodába. Csakhogy a gyöngyöspatai speciális csoport ezektől elesett. Nekem ez az igazán elgondolkodtató információ! Mert lehet matematikát, írást, olvasást, környezetismeretet tanulni egyéni képességek és szorgalom szerint kialakított csoportokban, de nem tudom elfogadni a közösségi lét megélésének lehetőségétől való elzárást. Vajon direkt el voltak tiltva a gyerekek, vagy iskolán kívüli okok vezettek ehhez? Van ugyanis olyan település ill. településrész, ahol nem lehet kirándulást szervezni, mert nem tudnak egy fityinget sem befizetni erre a szülők, akik egyébként cigarettára, sörre, hajfestékre, tetoválásra tudnak költeni... Bizony létezik olyan iskola, ahol a taneszközöket nem lehet az iskolából hazavinni, mert télen eltüzelik. Sejtésem szerint ott valóban nincs HÁZIfeladat.

Tulajdonképpen nem nagy összegről van szó - írhatnám, de nem írhatom, mert a fizetésre kötelezett önkormányzatnak évente csak 40 millió forint saját bevétele van. Ha fizet, akkor nem tud utat javítani, óvoda udvart korszerűsíteni, stb. Ez utóbbiért a hátrányt elszenvedő óvodások nevében később talán még perelhetnéke is támadhat valakiknek. Lévén a baj csőstül jön: egyik generálja a másikat. No, de ne adjunk ötleteket! Százmillió forint kártérítést kell kifizetni, ami nagyjából 0,5 - 2,5 milló forintot jelent személyenként. No, így tényleg nem nagy összegről van szó. Ezzel, az életreszóló hátrány elszenvedéséért kapott összegből nem lehet kihúzni egy egész életet. Kecsegtet, álomba ringat, de fel nem emel.

Tulajdonképpen a leggyanúsabb a szegregáció miatt aggódó és a szegregáció ellen küzdő alapítvány megszűnése. A per végeztével az alapítvány mára már megszűnt. Nem küzd tovább, nem képvisel más elesetteket. Véghezvitte, amire kiválasztották és feltuningolták a támogató szervezetek (döntse el mindeki maga, hogy Soros és/vagy Párhuzamos azon pénzek forrása!). Az alapítvány megszűnése azt jelenti, hogy vége a világra szóló aggódásnak és tenni akarásnak? Az jó, ha Gyöngyöspata volt az egyetlen hely, ahol probléma merült fel és intézkedni kellett. Attól tartok nem ilyen egyszerű ennek az alapítványnak a léte-nemléte. A rózsadombi magasságból irányított per valójában egy teszt volt: sikerül-e a magyar bírósággal beáraztatni a  szegregációt? Sikerült. Véleményem szerint elég olcsón adták a szegregácót. Ha egyáltalán valóban szegregáció zajlott ott. 

Tulajdonképpen Gyöngyöspata százmilliós erősségű gyűlölet-csomagot kapott az ítélettel. A pénz ugyanis nem csak a fiatal felnőtté korosodott cigányokat és családjaikat érinti. A pénz megérinti azokat is, akik nem kapnak, és azokat is, akiknek ki kell fizetniük. Irigység és düh lengheti körül a kártérítést, ami mentén ismét cigány-nemcigány terepen mozgatható az egész ügy. Pedig ennél sokkal árnyaltabb a valódi világ.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez gumicsont, amivel nagyobb balhékról terelik el a figyelmeteket - gondolta Stirlitz

Nem kiutasítani kell őket, hanem leleplezni. Könyörtelenül.
És tenni azokért a cigányokért, akik akarják a felzárkóztatást.

A kormány jó úton jár, ez a felhabosított kirakatper pedig vissza fog hullani az álszent és gátlástalan kivitelezőik fejére.

"Az iskolában is ez a helyzet, a gyereket azzal küldjük a suliba, ne barátkozzon cigánnyal, főleg ne hozza haza, mint játszópajtást..."

Mivel első személy többes számban morfondírozol, nagyon egyszerű a megoldás: Kezd el. Hívd meg a gyereked cigány osztálytársát, hadd lásson mást is mint otthon. Senki nem akadályoz meg ebben. Temérdek család van így, teszi ezt, a lassú de fenntartható siker reményében. Esetenkénk bejön. Ha a szájukat tépő , orbánozó belpesti jogvédőknem csupán 5% vállalná, hogy társadalmi munkában hasznos, értelmes és szinvonalas foglalkozást szervez a cigánygyerekeknek, akkor néhány éven belül már egészen máshol tartanánk.

Ezt csinálják egyébként városokban, falvakban az egyházközségek, különböző felekezetek cigány-missziói, lelkészek, cserkészvezetők, rendek stb. Ja, hogy erre ballibsiéknél nincsen gusztus és energia?

Ami a kölcsönöket illeti, már elég régen bevezettem a teljesen szegregációmentes stratégiámat: egyszer adok. Amíg vissza nem hozza, többször nem.

Azoknak a köre, akiktől használt autót vennék, elég szűk. Fehér sincs sok benne, viszont van egy nagy halom tanácsadó, meg autószerelő, akikkel megvitatom a kérdést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés