Benyújtotta lemondását Ukrajna miniszterelnöke

2020. január 17. 11:40
Egy hangfelvételen az államelnök gazdasági ismereteit vonta kétségbe.

Olekszij Honcharuk, Ukrajna miniszterelnöke péntek reggel közölte, hogy benyújtja lemondását.

A bejelentés néhány nappal azután érkezett, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a miniszterelnök az államelnök közgazdasági hozzáértését kérdőjelezi meg, mondván, Volodimir Zelenszkij „nem tud semmit a gazdaságról”. 

Honcharuk a Facebook oldalán is megerősítette lemondási szándékát, az elnököt pedig olyan embernek írja le, akinek az ukránok példátlan bizalmat szavaztak. „Számomra Zelenszkij a nyitottság és tisztesség példája. Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az elnök iránti tiszteletünkkel és bizalmunkkal kapcsolatos kétségeket, a lemondólevelet megírtam és átadtam az elnöknek, felhatalmazva arra, hogy benyújtsa a parlamentnek” – írja a kormányfő. A posztban kiemeli, hogy büszke kormányára, hiszen „néhány hónap alatt sokat sikerült elérniünk.” 

Honcharuk augusztus óta töltötte be Ukrajna miniszterelnöki posztját.

Lemondását az ukrán elnöki hivatal is megerősítette

Csütörtökön az ellenzéki párt képviselői kérték Honcharuk lemondását, mondván, hogy kabinetje súlyosbította az ország gazdasági válságát. A Néppárt tagjai szerint azonban Honcharuknak nincs oka a távozásra.

Az ukrán parlamentnek még szavaznia kell arról, hogy elfogadja-e a miniszterelnök lemondását. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnöknek a parlamenthez kell benyújtania lemondását. A miniszterelnök elveszti tisztségét aznap, amikor a parlament megszavazza menesztését. Vele együtt a parlament az egész kormányt meneszti. 

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem ért hozzá, de legalább nem lop.

Ez egy freudi elszólás tőled: .... mert szeretnél Te is lopni

Szóval akkor szerinted is loptok?

Ugye tudjátok, hogy robottal beszélgetek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés