Matteo Salvini mentelmi jogáról hétfőn döntenek

2020. január 17. 14:29
A mentelmi bizottság jelenlegi kormánypárti többsége már korábban jelezte, hogy Salvini bíróság elé állítására fog szavazni.

A római parlament felsőházának mentelmi bizottsága hétfőre tűzte ki döntését arról, javasolja-e Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását egy migránscsoport feltartóztatása miatt.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti:  a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén olaszországi partokra érkezett 131 migráns leszállását, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Ebben az esetben az ügyészség Salvinivel szemben indított eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A mentelmi bizottság jelenlegi kormánypárti többsége – az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) – már korábban jelezte, hogy Salvini bíróság elé állítására fog szavazni.

A végső szót a szenátusnak kell majd kimondania, de a mentelmi bizottság döntése jelentősen befolyásolhatja a január 26-án esedékes tartományi választásokat is, amelyeknek így ismét a migráció lesz a központi témája.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

impícsment in bellá itáliá

Mindenki Salvininek kampányol.

Nem vagyok egy nyelvtan náci, de így kellett volna: egy ország demokratikusan választott belügyminiszterét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés