Csőbombát találtak egy hongkongi lakásban

2020. január 15. 8:06
Állítólagos tüntetők lakásán találták a robbanószerkezetet.

Csőbombát találtak és semmisítettek meg egy lakás átkutatásakor a rendőrök Hongkongban, négy embert őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbanószert állítottak elő – tudatták szerdán a helyi hatóságok. A lakásban a hónapok óta tartó tiltakozásokkal összefüggő eszközöket, maszkokat és védőfelszereléseket is találtak.

A lefoglalt pokolgépet ellenőrzött körülmények között megsemmisítették. A mintegy 20 centis és nagyjából 700 grammos szerkezet robbanóereje elég volt ahhoz, hogy átüssön egy fémlemezt. Csen Tin-csu rendőr főfelügyelő a sajtónak elmondta, hogy ha egy autóban hozzák működésbe a pokolgépet, akkor biztosan mindenki meghal, aki a járműben ül. Az őrizetbe vett embereket azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a kormányellenes megmozdulásokon is.

A hatóság arról is beszámolt, hogy egy másik házban, a város északi részén feltételezhetően robbanóanyag előállítására használt laboratóriumot lepleztek le.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban több mint fél éve rendszeresek a tüntetések, amelyek egy vitatott törvénymódosítási javaslat miatt robbantak ki, amely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását Kínának. A javaslatot később visszavonták, de addigra már a tiltakozók a Peking által kinevezett vezetés távozását, a rendőri brutalitás kivizsgálását és általános, demokratikus választójogot követeltek.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés