Trudeau az Egyesült Államokat is felelőssé tette az ukrán gép lelövése miatt

2020. január 14. 8:58
Ottawa nem kapott értesítést a Szulejmánival kapcsolatos amerikai tervekről – jelentette ki a magyar kormányfő.

A Teherán közelében lelőtt gépen meghalt kanadaiak most otthon lehetnének a családjukkal, ha nem nőtt volna a feszültség a Közel-Keleten – jelentette ki a Global News TV hírtelevíziónak hétfőn adott interjúban a kanadai miniszterelnök az MTI szerint. A helyzet elmérgesedéséért pedig az Egyesült Államokat is okolta Trudeau az AFP szerint, aki úgy vélte, az amerikai szankciók csak fokozták az eszkalációt.

A kanadai kormányfő azt is elmondta, hogy nem értesítették előre, hogy az Egyesült Államok likvidálni készül Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz hadosztály nevű különleges egységének vezetőjét, és „nyilvánvalóan” jobban örült volna, ha erről előre tud.

Szulejmáni január 3-án halt meg egy amerikai dróntámadásban Bagdadban, Irán válaszul január 8-án ballisztikus rakétákat lőtt ki Irakban található amerikai célpontokra. Pár órával később az iráni Forradalmi Gárda légvédelme tévedésből lelőtte az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépét. A repülőn 176-an voltak, köztük 57 kanadai állampolgár. A tragédiát senki sem élte túl.

(MTI, AFP)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elgondolkodtató, de már nem is meglepő hírek, ... egyenes folytatása 1913, FED titkos alapítása, Lusitania, Pearl Harbour, Tonkini és hasonlóknak:
"Az USA felelős az emberi hibákért, amelyek az ukrán repülőgép balesetét okozták
Az Avia.pro orosz katonai webhely január 8-án, katonai szakértőkre támaszkodva azt állítja, hogy az incidens pontról pontra hasonlít egy szíriai Latakia-ban egy orosz IL-20 megsemmisítésére 2018. szeptemberében. Az izraeli harcosok, majd a szíriai rakéták pajzsként használták a gépet, még akkor is, ha ez pusztulást és 15 utas halálát jelentette.

Az orosz katonai weboldal hivatkozik egy független nyomozásra, amely "legalább az USA részleges felelősségére" zárta le a január 8-i tragédiát:
"A szakértők szerint az amerikai katonaság szándékosan módosította az ukrán Boeing 737 repülésére vonatkozó információkat, így valódi célpontjává vált az iráni légvédelmi rendszerek számára." A Pentagonhoz kapcsolódó források adatai szerint az iráni légtér közelében, épp a Boeing repülésének idején, számos amerikai katonai repülőgépet figyeltek meg, és iráni radarokban valószínűleg kibernetikus támadás miatt rendellenességeket figyeltek meg. A polgári repülőgépet tehát összetévesztették egy közvetlenül egy katonai célpont felé vezető harci repülőgéppel. "

„Mivel a pilóta elfordult a repülési iránytól, nagyon valószínű, hogy az amerikai számítógépes támadás az ukrán Boeing navigációs rendszerére is összpontosított. Ez nem az első alkalom, hogy az amerikaiak ilyen típusú akciókat tettek "- mondta a webhely.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés