Végül mégsem kasztrálják majd az ukrán pedofilokat

2020. január 13. 19:27
Egy új jogszabály szerint az elítéltek kötelesek lesznek közölni a rendőrséggel, ha megváltozik a lakhelyük vagy a munkahelyük.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekért elítélt személyek egységes nyilvántartásáról szóló törvényt – közölte internetes oldalán az elnöki hivatal és az ukrán parlament is. A december 19-én a parlament által elfogadott törvény értelmében az ukrán igazságügyi-minisztérium vezeti majd azt a nyilvántartást, amelybe belekerülnek a pedofília miatt elítéltek adatai, közöttük az elkövetett bűncselekményük és a lakcímük. A nyilvántartásba bekerülők kötelesek lesznek a rendőrséggel közölni, ha megváltozik a lakhelyük vagy a munkahelyük. Az információkat a bíróság jogerős döntése alapján vezetik be a nyilvántartásba.

A jogszabály értelmében a nyilvántartáshoz a megyei ügyészségek és nyomozati szervek vezetőinek, ügyészeknek, nyomozóknak, továbbá a rendőrség és az ukrán állami nyomozó hivatal más meghatalmazottjainak lesz hozzáférésük. A benne tárolt adatokhoz hozzájuthatnak az oktatási és egészségügyi, valamint a gyermekekkel foglalkozó szociális intézmények is. A törvény első olvasatában még szerepelt a pedofilok kémiai kasztrálása az elítéltek beleegyezésével, de ez a rendelkezés később kikerült a tervezetből.

(MTI)
 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés