Februárban kerülhet az Országgyűlés elé a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása

2020. január 13. 22:59
Varga Judit szerint Magyarország politikai okokból nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, aminek minden cikkelye maradéktalanul érvényesül a hazai jogrendszerben.

Februárban kerülhet az Országgyűlés elé az igazságügyi tárcának a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslata – mondta az igazságügy miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Varga Judit közölte: a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat eredménye nyomán az a javaslatuk, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört. Ugyanakkor növelni kell a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, és meg kell vizsgálni a szülői kapcsolattartás szabályait. Különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát bűncselekménnyel összefüggésben szüntetik meg – tette hozzá.

Kitért arra, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, vagyis hatékonyabbá és komplexebbé kívánják tenni az áldozatok védelmét és az áldozatsegítő központok működését. Közölte: a nők védelmét szolgáló Isztambuli egyezmény ratifikálásának a követelése „túlmisztifikált”. Aki dezinformációt folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja. Ugyanis az egyezmény cikkelyei maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben – fűzte hozzá Varga Judit. A ratifikáció – folytatta – pusztán politikai okokból marad el, mert az egyezmény olyan szemléletet erőltetne a hazai jogrendbe, amely éles ellentétben áll a kormány migrációs politikájával és a választók többségének akaratával.

Elkezdődött azon jogszabályok felülvizsgálata, amelyek lehetővé teszik az elítéltek számára, hogy az elégtelen börtönviszonyok miatt európai ajánlásra hivatkozva jelentős állami kártérítésekre tarthassanak igényt – mondta a miniszter. Közlése szerint, ma már az ilyen ügyek elérik a tízezres nagyságrendet, az igényelt kártérítési igény pedig a milliárdos tételt.Folyamatosan javulnak a fogva tartás körülményei Magyarországon – mondta Varga Judit.

(MTI)
 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valszeg úgy,nehogy a megnyert összeget a sértett családnak kell utalni. Jó esetben a fogvatartott nem kap egy fityinget sem. Akkor miért indítson pert?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés