Újfent klímaminisztériumot szorgalmaz az LMP

2020. január 13. 14:09
Schmuck Erzsébet szerint Bécs példáját kell követnie Budapestnek.

Az LMP ismét benyújtja törvényjavaslatát egy önálló klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium létrehozására. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: az ökológiai válsággal kapcsolatos feladatok megoldása érdekében a kormányzat szintjén is strukturált változásokra van szükség. Ide sorolta az ország gazdaság-, agrár- és társadalompolitikájának átalakítását, ahogy az energiaellátás „zöldítését” is.

Mindennek megvalósítása érdekében a párt szerint szükség van egy olyan  csúcsminisztériumra, amely a fenntarthatóság elvei alapján hat a többi tárca tevékenységére és készít átfogó javaslatokat a kormány számára. Schmuck Erzsébet az osztrák példát állította a magyar kormány elé. Azt is kérte a kabinettől: adjon tájékoztatást, milyen forrásokat rendel a klímacélok mellé.

A politikus szerint a kormány 2010 óta szisztematikusan leépítette a környezetvédelem intézményeit, és a forrásokat is jelentősen csökkentette. A társelnök azon félelmének is hangot adott, hogy a kormány a hamarosan nyilvánosságra kerülő, 2050-ig szóló klímatervével kívánja legitimálni a paksi bővítést, „azt hazudva az embereknek, hogy az atomenergia karbonsemleges, olcsó és biztonságos”.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felejtsük már el azt a karbonsemlegesség baromságot. A fogalom NEM létezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés