Öten pályáznak a brit Munkáspárt vezetői tisztségére

2020. január 13. 18:25
A nevezési határidőig négy nő és egy férfi szerezte meg a szükséges számú támogatást a londoni alsóház, illetve az Európai Parlament munkáspárti képviselőitől.

Öt érvényes pályázat érkezett a hétfői határidőig a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetői tisztségére. A Labour jelenlegi vezetője, Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után jelentette be távozását, de utódja megválasztásáig ellátja a pártvezetői feladatokat.

A Munkáspárt a decemberi választáson több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent.

A hétfő délután lejáró nevezési határidőig négy nő és egy férfi szerezte meg a szükséges számú támogatást a londoni alsóház, illetve az Európai Parlament munkáspárti képviselőitől.

Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje a határidő lejárta előtt nem egészen tíz perccel gyűjtötte össze a minimálisan szükséges 22 támogató aláírást. Rajta kívül Rebecca Long Bailey, Lisa Nandy, Jess Phillips és – egyetlen férfi indulóként – Sir Keir Starmer verseng a vezetői tisztségért.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lett a Labourből? Jó ég.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés