A német liberálisok egy új kapcsolatforma bevezetését szorgalmazzák

2020. január 12. 15:21
A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett jöhet a „felelősségközösség”.

A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett egy további jogintézmény is szükséges a közösséget alkotó és egymásról gondoskodó emberek támogatásához a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) új javaslata szerint, amelyről a hét végén számolt be a német sajtó.

Az ellenzéki párt a napokban nyújtja majd be a szövetségi parlamentben (Bundestag) az úgynevezett „felelősségközösségről” (Verantwortungsgemeineschaf) szóló javaslatát, amely az egymásért rokoni, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolat nélkül is felelősséget vállaló emberek támogatását szolgálja.

Az elképzelés szerint a tagság egy ilyen közösségben egy sor kötelességgel járna, például ápolási és eltartási kötelezettséggel, de a tagok adókedvezményeket is kaphatnának, a házasságban élőket megillető adókedvezmények mintájára, és örökölhetnének is egymástól.

Ilyen közösséget hozhatnának létre például barátok, szomszédok vagy idős, egyedülálló emberek, akik elhatározzák, hogy gondoskodni akarnak egymásról. A közös háztartás nem lenne alapkövetelmény.

A felelősségközösség nem a házasság „versenytársa" – emelte ki Stephan Tomae, az FDP Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, hozzátéve, hogy javaslatukkal a társadalom átalakulására, a családi, rokoni kapcsolatokon, házasságon vagy bejegyzett élettársi kapcsolaton kívüli közösségi formában élő emberek számának növekedésére reagálnak.

Aláhúzta, hogy a felelősségközösség semmiképpen nem lehet „kiskapu" a többnejűség felé. Ezt biztosítja az is, hogy a gyermekneveléssel, a névviselési joggal, a tartózkodási joggal és a munkajoggal kapcsolatos kérdések nem tartoznának a javasolt új jogintézmény által szabályozott ügyek körébe.

(MTI)
 

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jah, valami olyasmi. Egyébként rejtély, hogy egy ilyenbe miért akarna bárki is belépni.

Lehet ilyesmit kitalálni, de minek?

És mit tiltja meg két embernek, hogy polgári jogi szerződést kössenek kölcsönös
felelősségvállalásról? Mi a francért kell ezt bonyolítani? Itt valami bűzlik, de nagyon.

Először tán nem ártana tudni, hogy tényleg akkora-e a társadalmi igény erre az együttélési formára, hogy érdemes jogszabályba foglalni vagy sem. Az együttélési formák száma végtelen, nem lehet mindet jogi normákba önteni. Erre való a polgárjogi szerződés.

"Aláhúzta, hogy a felelősségközösség semmiképpen nem lehet „kiskapu" a többnejűség felé."
Igen, de lehet kiskapu-nagykapu fiatal lányok, fiatalkorú fiúk felé mutató felelősségközössége...

A 'hagyományos' házasság a legalkalmasabb mód a bő gyermekáldás elérésére. A javaslat szorgalmazói arra gondolhatnak, hogy erre a célra a bevándorlók is megfelelnek.

Normalitás és abnormalitás. Mi normálisak vagyunk, nő és férfi házassága, a gyermekeink hasonlóan mindenféle deviancia nélkül, a lány unokák babáznak, a fiúk autóznak. Slomó is egyetért velünk.

Jó, életszerű, hogy két idősödő ember nem akarja föladni a saját háztartását, de azért jó nekik együtt is. Viszont erről komolyan jogszabály-hegyeket akarsz alkotni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés