Böröcz: Cselekvésre, nem üres szavakra van szükség a klímavédelemben!

2020. január 11. 16:09

Nem üres szavakra, hanem cselekvésre van szükség a klímavédelemben, a klímaváltozás tény, amelyhez alkalmazkodni kell, a környezet védelme „mindannyiunk érdeke, és felelőssége” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Böröcz László hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja kész minden támogatást megadni a kormánynak a további klímavédelmi lépésekhez. Készek támogatni minden olyan lépést, ami a környezet védelmét célozza, köztük a leg inkább környezetbarát energia, az atomenergia előtérbe helyezését, a közösségi közlekedés fejlesztését és a természetvédelmi intézkedéseket – fogalmazott a fideszes politikus.

Közölte:

2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban kibocsátásmentes lesz,

és a kormánypártok készek támogatni a 2050-es klímacélokat, amelyeket az EU és a kormány meghatározott. A teljes semlegesség elérése Böröcz László szerint 2050-ig körülbelül 50 ezer milliárd forintba kerülhet, ebből 12-13 paksi atomerőművet lehetne felépíteni. A kormány a magyar emberek érdekeit képviselve azért dolgozik, hogy a klímaváltozás árát a legnagyobb szennyező vállalatok, illetve országok, és ne a magyar emberek fizessék meg - tette hozzá.

A klímaváltozás kapcsán nem fogadható el „semmilyen brüsszeli és balliberális érvelés”, hogy erre hivatkozva emeljék a rezsit, illetve az élelmiszerek árát. A kormánypártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat ne csökkentsék, hanem inkább a gazdagabb, nagyobb szennyezők járuljanak hozzá jobban a klímacélok teljesítéséhez - mondta.

Hangsúlyozta: az uniós támogatásoknál ügyelni kell arra, hogy a 2050-re közösen elfogadott klímavédelmi célok megvalósítása ne a kohéziós alapok kárára történjen, mert akkor a szegényebb térségek beruházásai elől vesznek el forrásokat lassítva a felzárkózást.

Az EU kevésbé gazdag államokat támogató rendszerének a fejlettebb gazdaságok is mind haszonélvezői, hiszen a legnagyobb tőkebefektetéseket Kelet-Közép Európába ezek az országok tették, így magas profitot visznek haza. Kérdésre válaszolva azt mondta: alapvetően jó iránynak tartják a különadók átalakítását környezetvédelmi különadókká, de erről további egyeztetések szükségesek.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Paks kapcsán a kormány sokat beszél az energiafüggetlenségről. Sajnos nem az igazat mondják.

Mi a helyzet a paksi atomerőművel?

Hazai a technológia? Nem.
Hazai a fűtőanyag? Nem.
Megoldott a kiégett fűtőelemek tárolása, feldolgozása? Nem.

Nemzetbiztonsági szempontból megfelelő? Láthattuk, hogy pár drónnal meg lehetett bénítani a világ legnagyobb olajfinomítóját. Egyháborús konfliktus esetén (Krím!) az egyik első lépés Paks leállításával a hazai villamosenergia termelés felének kiiktatása. Szóval egyáltalán nem biztonságos.

Emellett nem elhanyagolható, hogy tektonikailag aktív területen, egy törésvonalon akarják megépíteni, és a Duna nem biztosít elegendő hűtővizet hozzá.

Ha ehhez hozzávesszük az olyan kormányzati beruházásokat, amelyek műszakilag jóval egyszerűbb létesítmények esetén is a költségek megtöbbszöröződésével jártak, akkor joggal feltehető, hogy a hivatkozott 50 ezer milliárd egyedül Paks II.-re is kevés lesz.

Hogyan semlegesítenék az atomhulladékot lézerrel? Aranyat csinálnak belőle?

Olcsó és átlátszó hazugság ez a fizessenek a gazdagok duma.

A német, amerikai, japán, kínai erőművekben is ugyanolyan emberek dolgoznak, mint a mátraiban. Azokért nem kár?

Mindenkinek a maga területén kell tenni. Mi nagyot léphetünk előre a Mátrai Erőmű bezárásával. Persze az akadémikus palkovics száján kiszaladt, hogy egyedül a mátrai linit az egyedüli magyar energiahordozó. Az urán miért nem említette?

Megnézem, amikor a magyar kormány kötelezi a Mészárosokat, Csányikat, Fliereket, meg a többi narancsbárót.

"Szélsőséges szervezetnek nyilvánította a brit rendőrség délkelet-angliai terrorellenes parancsnoksága (CTPSE) az Extinction Rebellion (XR) környezetvédőit, írja a Sky News.

A csoport így egy listára került például a neonáci Nemzeti Akcióval és iszlám fundamentalista terrorszervezetekkel.

A parancsnokság tanároknak és rendőröknek készítette el a tizenkét oldalas dokumentumot, hogy „megvédjék a fiatalokat és a felnőtteket az ideológiai szélsőségektől”. Az Extinction Rebellion az „elitellenes filozófiája” miatt került fel a listára, támogatói pedig „erőteljesen, érzelmektől fűtve beszélnek olyan környezeti témákról, mint a klímaváltozás, ökológia, gáz- és olajkitermelés, repülőterek bővítése, vagy a környezetszennyezés”.
https://index.hu/kulfold/2020/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés