Új év, új fejezet az oktatásban

2020. január 2.

Szalai Laura
Átalakuló szakképzés, megváltozó beiskolázási és óvodakezdési rend, külföldi nyelvtanulási program, bővülő ingyenes tankönyvellátás és kötelező emelt szintű érettségi – 2020 számos újdonságot hoz az oktatásban. Bemutatjuk, hogy mik a diákokat, hallgatókat és szülőket érintő legfontosabb változások.
FOLYTATÓDÓ BERUHÁZÁSOK
A köznevelésben az idén 800 helyen 276 milliárd forint jut infrastrukturális fejlesztésekre. A többi között 108 állami fenntartású iskola 60,96 milliárd forintos támogatással újulhat meg. Ebből a forrásból korszerűen felszerelt tantermeket, laborokat, nyelvi képzési helyszíneket alakítanak ki, informatikai eszközöket szereznek be, és bővülnek a sportolási lehetőségek. Összesen 38 nem állami fenntartású iskola felújítására 13,5 milliárd forint jut, 12 súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket ellátó, valamint pedagógiai szakszolgáltatásokat nyújtó intézmény pedig csaknem 5 milliárd forint összegű támogatásból újulhat meg. A köznevelési intézmények fejlesztése a Modern városok programban, valamint a Modern falu programban is folytatódik.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött az oktatás, elég, ha csak a szakképzés reformjáról való döntésre, a felsőoktatásban a Corvinus-modell bevezetésére vagy a felsőoktatási felvételihez kötelező nyelvvizsga körüli vitákra gondolunk. A 2020. év sem ígérkezik eseménytelennek; összefoglaljuk, az idén milyen változások lesznek a területen.

BŐVÜLŐ INGYENES TANKÖNYVELLÁTÁS

Az egyik legfontosabb változás, hogy a 2020–2021-es tanévtől az állam fogja biztosítani a tankönyveket a köznevelésben az 1.-től a 12. osztályig, illetve a szakképzés rendszerében. Vagyis már nem csak az 1–9. évfolyamra járó diákok kaphatják meg őket térítésmentesen. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár lapunknak kifejti, az intézkedés további 150-160 ezer diákot érint, így mintegy 1,15 millió tanuló családja mentesül a tankönyvvásárlás terhe alól. Erre 13,8 milliárd forintot irányoz elő az állam a költségvetésben. A kormány döntött arról is, hogy egyszerűsíti a finanszírozás folyamatát, így 2020-tól valamennyi köznevelési intézménynek fenntartótól függetlenül közvetlenül a Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kell elszámolnia. Ezzel jelentősen csökken az iskolák és a fenntartók tankönyvellátással kapcsolatos adminisztrációs feladata.

Az idén módosul az igazgatók bérezése is. Egyrészt az eddigin felül további pótlék állapítható meg számukra az intézmény méretétől függően, másrészt lehetőség van arra is, hogy az iskola vezetője a munkateljesítménye alapján ösztönzési keresetkiegészítést kapjon. Utóbbi csak egy tanévre állapítható meg, azaz rendszeresen felül kell vizsgálni.

A kormány ismét áttekinti a pedagógusbérek helyzetét
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés