Az EU elítélte Putyin krími látogatását

2019. december 23. 21:52
Az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta, hogy a vasúti összeköttetés újabb lépés az illegálisan annektált félsziget kényszerű orosz integrációja felé.

A Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd vasútpályájának felavatása Ukrajna önállóságának és területi egységének újabb megsértését jelenti – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS).

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök felavatta a Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd vasútpályáját. Az uniós külügyi szolgálat nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vasúti összeköttetés újabb lépés az illegálisan annektált félsziget kényszerű orosz integrációja felé, amely hozzájárul a területileg Ukrajnához tartozó Krím elszigeteltségéhez. A híd emellett korlátozza a hajók átjutását a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe.

Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország a nemzetközi joggal összhangban biztosítsa az akadálytalan és szabad áthaladás lehetőségét a Kercsi-szoroson. Az unió továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor nem ismeri el a Krím-félsziget illegális orosz annektálását – tették hozzá.

A Krími híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét 2018 májusában avatták fel Putyin részvételével. A presztízsberuházásként kezelt, Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában. A Kercsi-szoros két partját összekötő, 19 kilométer hosszú létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. A híd éves utasforgalma becslések szerint 13 millió fő, teherforgalma 13 millió tonna lesz.

(MTI)
 

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az EU elítélte Putyin krími látogatását"
Putyinnak teljesen el lesz rontva a napja. :))

Nem mindig de igen kevés terület volt a Földön azoké akik tulajdona ma.
Egyébként az ukrán származású kommunista diktátor Hruscsov népszavazás nélkül egy tollvonással tette Ukrajna területévé.
A Krímben többségben élnek oroszok (több mint 60%) ukránok kisebbségben (kevesebb mint 25%).
A Majdan puccsisták törölték el a Jankovics alatt hozott liberális nyelvtörvényt.
Ezt zokon vették és szavaztak.
Oroszország meg nem tehetett mást mint elfogadta.

Nekem is ilyen benyomásom volt. Az EU mostanában úgy viselkedik, mint egy furcsa kisgyerek.

Illegalis annexio ugyeben talan arrol beszeljunk miert nincs meg mindig kiengedve Anglia az EUbol harom evvel a nep dontese utan...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés