PDSZ: Elfogadhatatlan, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv

2019. december 20. 14:37
A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan, ha Gulyás Gergely csütörtöki bejelentésének megfelelően mégsem lesz új Nemzeit Alaptanterv.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv.
A PDSZ országos választmánya nevében Szűcs Tamás elnök pénteken az MTI-vel azt közölte: megdöbbenve értesültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentéséről.

Kiemelték, hogy a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen alaptanterv mielőbb kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, a viták inkább a változtatás mértékéről szóltak.

„Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodását. Mindezt a PDSZ elfogadhatatlannak tartja” – fogalmaztak a közleményben.

A döntés bejelentésének módja ellen is tiltakoznak, azt írták: „döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma”.     

Mindezek alapján lemondásra szólítják fel az emberi erőforrások miniszterét, államtitkárát és a közoktatásért felelős államtitkárt, továbbá önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgetik.

A szakszervezet szerint ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az oktatás irányítására, „az oktatásirányítást a káosz jellemzi”. A Nemzeti alaptanterv ügye mellett problémaként említették egyebek mellett a kifizetetlen tanári túlórákat, a pedagógushiányból eredő túlmunkát, az oktatási szektor béreinek kezelését és a szakképzési átalakítást.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig milyen jol bele tudtak volna kotni a NAT-ba is, igy karacsony elott.
A harcikedvet egy idore szogre akaszthatjatok!
De sebaj, majd Nagy Ervin a Kreativitasaval szetver a regnalok kozott - hogy addig se legyen nyugi.

Ha lett volna új nemzeti Alaptanterv, akkor az ellen tiltakoztak volna. Mert a PDSZ már csak ilyen...

Amíg nincs iskolán belüli felzárkóztató osztályok országos rendszere, addig minden csak porhintés.
A tanulási, viselkedési deficittel rendelkező tanulók felzárkóztató osztályokba való besorolását pedig a PDSZ-nek kellene kiharcolni: a tanárok méltósága, a nevelés, tanítás alapelemeként elismertetve!

Én akkor jártam iskolába.
Kussolt mindenki, a tanítást semmi nem zavarta. A gyengék főleg, nem ők voltak a prímhegedűsök az osztálytermekben mint manapság.
De a jobbak is, ha elszaladt velük a ló, egy pofonból, esetleg 10 tenyerestől lecsendesül-tek. ...tünk...

Valahogy nem jön be a gyerekeknek a kétkeresős családmodell. A kis világuk szétesett, az anyagi lehetőségek, igaz, egészen mások, sokkal jobbak.

Tegnap hallottam, h. a budai agglomeráció egyik iskolájában tanító egyik barátnőm lány panaszkodik, olyan fegyelmezési problámák vannak, amik megoldhatatlanok. Ez egy nagyon gazdag környék.

Gyerekkoromban társasoztunk, kártyáztunk, rengeteget olvastunk, segítettünk otthon és sohasem mentünk haza üres lakásba. Mindenki tisztában volt azzal, h. v. tanul és élőre jut, v. rosszul fizetett munkából fog megélni, ami nem lehet cél.

A Németországban élő fiamék panaszkodnak, h. a nagyon jómódú családok gyerekeinek egy része egyszerűen azért jár az iskolában, mert muszáj, tudja, h. a megélhetése a család révén már biztosítva van.Az egyik unokám azért váltott iskolát, mert az osztályban a többiek tanulását megnehezítő alapzaj volt. Szerencsére, az új iskolában jobb a helyzet, ott lehet az őrákon figyelni, tanulni. A régi is egy jónak tartott iskola volt, közel a kertvároshoz, az új belvárosi, utazni kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés