Többé nem a kulturális örökség része az aalsti karnevál

2019. december 14. 16:24
Ez az a rendezvény, ahol antiszemita karikatúrákat vonulatnak fel.

Lekerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról a belgiumi Aalst városának híres karneválja, amely régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki idén széles körben felháborodást. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Bogotában ülésező, a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága pénteken döntött a flandriai karnevál sorsáról, amely így elsőként "távozott" a listáról.

A fesztivál azzal váltotta ki a diszkriminációellenes csoportok nemtetszését, hogy az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló bábu kapott helyet, amelyek pénzhalmokon csücsültek. Az UNESCO titkárságának közleménye szerint a rendezvény szembemegy a szervezet elveivel.

Folytathatják a fesztivált. Mi nem vagyunk ellene” – mondta Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette: „mi csupán azt nem akarjuk, hogy az UNESCO-nak köze legyen egy olyan fesztiválhoz, amely egyesek szerint humoros, szerintünk azonban bizonyos közösségek kifigurázását jelenti”.

Az antiszemita karikatúrák felvonultatása miatti panaszok nyomán a belga kormány már kérvényezte a karnevál eltávolítását a szellemi kulturális örökségek listájáról, amelyre 2010-ben került fel a fesztivál. Aalst polgármestere, Christoph D'Haese szerint a városnak elege van a karnevállal kapcsolatos panaszokból, és hozzátette, nem az ő tiszte megítélni, hogy mi humoros és mi nem. Hétfőn kezdődött és szombaton záruló ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képzelem, mi lenne akkor, ha nálunk lenne ilyen karnevál. Nálunk csak a buzik karneválozhatnak anélkül, hogy ne ajvékolna valami internacionalista szervezet.

Ötleted sincs, hogy jön ez ide?

Hát még ha tudnád, hogy Bud Spencer és Terence Hill is veszélybe került, már a filmjeik.
Azok aztán a fehér rasszizmus mintapéldái, nem maradhatnak...
Nem sokat kell várni és
" panaszok nyomán a belga kormány már kérvényezi az ilyen filmek kitiltását ", no meg az összes fehér felsőbbrendű Hét mesterlövészt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés