Rangos kitüntetést kap jövőre a román elnök

2019. december 14. 18:55
Többek között azért kapja a Nemzetközi Károly-díjat, mert „kiemelkedő küzdelmet folytat a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért”.

Klaus Iohannis román államfőnek ítélik oda 2020-ban a Nemzetközi Károly-díjat az európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért – jelentette be a kitüntetést odaítélő testület szombaton.

Iohannis nagy erővel és komoly sikerrel vezette Romániát egy Európa-párti, jogállami politika felé. A román elnök erősíti az Európai Uniót, kiáll a céljai mellett és szorgalmazza az uniós tagállamok együttműködését. Politikai teljesítménye 1989 óta az egyik legnagyobb jelentőségű előrelépés az integráció felé – állt a díj odaítélésének hivatalos indoklásában. A Károly-díjról határozó bizottság szerint Iohannis „kiemelkedő küzdelmet folytat az európai értékekért, a szabadságért és a demokráciáért, a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért”. Méltatták továbbá a romániai jogállamiság és független igazságszolgáltatás érdekében tett lépéseit is.

Klaus Iohannist a szavazatok mintegy kétharmadával választották meg újabb ötéves ciklusra a novemberi romániai elnökválasztáson.

A Károly-díjat május 30-án adják majd át ünnepélyes keretek között az aacheni városháza koronázási termében. A kitüntetést 1950 óta ítélik oda az európai egységért végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként. 2018-ban Emmanuel Macron francia államfő, 2019-ben pedig António Guterres ENSZ-főtitkár kapta meg a rangos kitüntetést.

(MTI)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy elnézem, kik kapták már meg ezt a kitüntetést, az magáért beszél...A romániai magyaroknak, de az ott élt, élő szászoknak is voltak, vannak árulóik, megvásárolható gyökértelenjeik.

Az ember mindig azt nézi ilyenkor, hogy kik adományozzák, s kik kapták már idáig. Hát ez egy nagy nulla.

Ennyi mindent csinált a kisebbségekért, Iohannis?
Akkor tőlem is kap egy bogáncs kitüntetést. Mást nem érdemel.

Beleillik az eddig díjazottak sorába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés