New York Times: Ukrajna tisztességes bánásmódot kér Washingtontól

2019. december 13. 21:01
A lap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné javítani kapcsolatait az amerikai kormányzattal.

Az ukrajnai vezetés tisztességes bánásmódot szeretne Washingtontól – írta a The New York Times című napilap pénteken az internetes oldalán a Washingtonban tartózkodó ukrán miniszterelnök-helyettest idézve. A lap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné javítani kapcsolatait az amerikai kormányzattal, s ennek érdekében munkatársai a napokban a Trump-kormányzattal szoros kapcsolatokat ápoló lobbistákkal folytattak megbeszéléseket Washingtonban. „Abban a reményben tették, hogy új kommunikációs csatornákat sikerül megnyitni” – fogalmazott a The New York Times.

„Két hónapig tartó aggodalmas várakozás után Zelenszkij (ukrán elnök) mintha végre elnyerte volna a Fehér Ház támogatását a hosszú ideje betöltetlen nagyköveti posztra jelölt személyét illetően” – írta a lap. Volodimir Jelcsenko nagykövetjelölt szeptember vége óta vár az amerikai kormány beleegyezésére. A The New York Times véleménye szerint azonban az amerikai-ukrán kapcsolatok rendezéséhez még hosszú utat kell megtenni. Mint a cikket jegyző két újságíró kifejtette, az ukrán elnököt és munkatársait elbátortalanította, hogy Donald Trump nem biztosította támogatásáról az ukrán-orosz béketárgyalásokat, és az amerikai kormányzat már jelezte Kijevnek, hogy Volodimir Zelenszkij Trumppal tervezett fehér házi találkozójára is valószínűleg csak január végén kerülhet sor.

A The New York Times értesülései szerint az ukrán vezetést frusztrálta az is, hogy Donald Trump kedden a Fehér Házban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. S amikor az amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudolph Giuliani a napokban előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, hogy a feltételezések szerint Joe Biden volt alelnökről és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának korábbi ukrajnai tevékenységéről próbáljon információkat gyűjteni, egyetlen ukrán kormányzati tisztségviselő sem találkozott vele.

Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes a héten Washingtonban tartózkodik, ahol kormányzati tisztségviselőkkel és kongresszusi politikusokkal folytat megbeszéléseket. Pénteken előadást tartott az elsősorban transzatlanti kérdésekkel foglalkozó szakértő, a German Marshall Fund rendezvényén. A The New York Times idézte válaszát, amelyet arra a kérdésre adott, hogy mit is akar a Zelenszkij-kormányzat Washingtontól. Kuleba azt felelte: „Csak azt kérjük az Egyesült Államok kormányzatában dolgozó kollégáinktól, hogy tisztességesen bánjanak velünk”. Majd hozzáfűzte: „Nem akarjuk, hogy megszégyenítsenek és hibáztassanak bennünket”.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak olyat, amit nekünk ti is adtok.

Nem tudom, hogy az ukrán nép felfogta-e, hogy a Majdan puccs előkészítésével jól elb@szta az USA Ukrajnát.
Gyanítom, a politikát ismerő, nem igazán befolyásolható emberek tudják ezt.
Én szeretném, hogy ezen emberek gondolatai vezérelnék Ukrajnát.

Az oroszok legalább nyugton hagyták kisebbségeik kisebbségeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés