Hágában mentegette országát Mianmar Nobel-békedíjas államtanácsosa

2019. december 11. 15:40
A délkelet-ázsiai államot Gambia perelte be a rohingja muszlim kisebbség védelmében.

A mianmari államtanácsos és külügyminiszter, Aung Szan Szú Kji is megjelent az ENSZ hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróságán, ahol kedden kezdődött a Mianmar ellen, népirtás vádjával indított eljárás – hozta le az Euronews magyar nyelvű portálja. Novemberben Gambia perelte be a délkelet-ázsiai államot a rohingja muszlim kisebbség védelmében.

A Nobel-békedíjas, mianmari politikus igyekezett mentegetni országát a hágai testület előtt.

Sajnálatos módon Gambia hiányos és félrevezető képet tárt a bíróság elé a mianmari Rakhine állam helyzetéről. Mindazonáltal rendkívül fontos, hogy a bíróság pontosan átlássa, és objektíven, indulatoktól mentesen értékelje az adott területen kialakult szituációt. A helyzet Rakhine államban rendkívül összetett, és nem könnyű megérteni” – jelentette ki Szú Kji.

Szú Kjí nem zárta ki, hogy „a védelmi szolgálatok tagjai, bizonyos esetekben, túlzott erőt alkalmaztak” bár hozzátette, hogy mindezt szerinte a nemzetközi humanitárius jog betartása mellett tették. A politikus úgy vélte, hogy az sem elképzelhetetlen, hogy a mianmari hadsereg emberei olykor nem tettek világos különbséget az ASRA harcosai és a civilek között, hozzátéve, hogy szerinte ezeket a túlkapásokat a katonai igazságszolgáltatás rendszere vizsgája ki, és ha indokolt bünteti, a mianmari alkotmánynak megfelelően.

Gambia azzal vádolja Mianmart, hogy hadserege egyes rohingja falvakat a földdel tett egyenlővé, tömegével erőszakolt meg nőket, gyermekeket gyilkolt és muszlim családokat irtott ki. Az ítéletig A muszlim többségű, nyugat-afrikai ország azonnali intézkedéseket kért a rohingják védelmére a bíróságtól.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés