Bősz Anett: Ma már szinte feloldódtak a pártkülönbségek az ellenzék oldalán

2019. december 11. 9:17
A Liberálisok egyetlen parlamenti képviselője csatlakozott a héten a DK frakciójához. Megkérdeztük Bősz Anettet, hogy miért gondolta jó ötletnek a közös munkát Gyurcsány Ferenccel, és mit gondol arról, hogy a DK leszavazta az unió tengeri mentéseket fokozó tervezetét.

A DK frakciójához csatlakozva hogyan lehet vonzó alternatívát kínálni a baloldali, liberális választópolgároknak, akik a múlton túl kívánnak lépni? Hiszen ez közvetlen együttműködést jelent Gyurcsány Ferenccel is.

A Demokratikus Koalíció és a Liberális Párt egy parlamenti munkára szóló együttműködési megállapodást írt alá a múlt héten, ennek keretében csatlakoztam a frakcióhoz. Erre, amíg a NER létezik, ezen a héten volt utoljára lehetőség, mert a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítása után, a függetleneket korlátozzák a szabad mandátumgyakorlásukban, nem csatlakozhatnak frakciókhoz. Így azonban számos parlamenti jogosítvánnyal nem tudnak élni, amivel a frakciókban működő képviselők igen. A DK parlamenti képviselőcsoportja részéről nyitottságot érzékeltem és garanciákat is kaptam arra, hogy a liberális értékek erőteljesebben jelenhessenek meg a magyar parlament falain belül. Ez a döntésem politikai és technikai oka. 

Van egyéb oka is?

Igen, az, hogy az ellenzéki egységet kifejezetten elvárják a választók. Ma már szinte feloldódtak a pártkülönbségek. A köztünk levő világnézeti eltérések kizárólag a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontása után lesznek majd láthatók, de akkor viszont, ha sikerül közösen kormányt váltani, mind a szociáldemokrata, mind a mérsékelt konzervatív, mind a zöld, mind a liberális gondolatoknak lesz helye a kormányban. Ezt jelenti ma az ellenzéki szövetségkeresés, és annak különböző formái. A frakcióhoz való csatlakozásom ennek az egyik dimenziója.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői úgy szavaztak novemberben, hogy ne fokozza az Unió a tengeri mentőprojektjeit, ami egyértelműen szemben áll a Liberálisok menekültsegítő politikájával. Hogy lehet a frakcióhoz csatlakozva ezt a nézetkülönbséget feloldani?

Látható, hogy ez egy megosztó kérdés, és nagyon fontos lenne benne nem megosztani az Európai Parlamentet, hanem addig vitázni, amíg nem születhet konszenzusos megoldás. Rendkívül fontos, hogy a menekültekkel való szolidaritását eddig is kimutatta az Európai Unió (éppen ez az egyik legnagyobb problémája az Orbán-kormánynak), a tengereken hánykolódók segítésétől elkezdve, a menedékkérők befogadásáig, élelmezésééig, sok területen még túl is vállalja magát a közösség, hogy kiállhasson történelmi értékei mellett. Ez helyes egyébként. Fontos még, hogy nem a program leállítására szavazott a DK, hanem a bővítést vetette el. Ez két külön dolog. Nem bír el mindent egy költségvetés.

Mik a tervei a Liberálisok elnökeként, mit kíván folytatni Fodor Gábor munkájából, és milyen téren újítana?

Fodor Gábor egyértelműen a középen álló szavazók megszólítására törekedett, de ahogyan fokozatosan épült ki a NER, úgy fogytak el a középen álló szavazók. Ma egy rendszerváltás előtti állapotban találjuk a társadalmat, ahol léteznek a kormánynak hívei, és léteznek azok, akik a kormányváltásért szállnak síkra. Lesz majd olyan időszaka a magyar politikatörténetnek a jövőben, amikor újra megtelik a politikai közép, de az csak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontása után lehetséges. Mára végletekig kettészakadt a társadalom. Mi azért dolgozunk most – egyébként szövetségben az ellenzék többi pártjával –, hogy ez megszűnjön. Egyetlen nemzet sem emelkedett még fel, amely folytonosan torzsalkodott. A kormány most arra játszik, hogy magyart és magyart minden szakpolitikai és társadalmi síkon összeveszejtsen. Az ellenzéknek történelmi felelőssége azt üzenni önmagáról, hogy a társadalmi békéért küzd, mert sajnos a kormányzati kommunikáció épp ellenirányú hazugságokat harsog. Nem baj. Megküzdünk majd ezzel is.

Ez azt is jelenti, hogy kitörhet a párt az 1%-os küszöb alól?

Arra kértem felhatalmazást, hogy az eddig nagyjából 1 százalékos mezőből ki tudjunk törni. Nyitunk azok felé is, akik eddig keresték a pártjukat, és nem találták. Hiszem, hogy a liberális közösség javarésze ma már nem középen, hanem a markáns ellenzéki szavazótáborban található. Az ő megszólításuk a fő cél, és az, hogy végre nagyobb teret kaphassanak a szabadság gondolatai az Országház falain belül és kívül is. Én erre, a tavaszi ülésszak kezdetétől látok lehetőséget, és meg is fogom ragadni.

Fénykép: Földházi Árpád

Összesen 244 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennek a picsának Soros képes pénzt adni?

És milyen egyéb funkciók vannak a A Nagy Egységes Orbánutáló Pártban?

Hallod ezt Tunya, immár te is nyíltan felvállalhatod a szebb jövőt Gyurcsánnyal, nem kell a színjáték.

Látjuk.
Mind visszabújtatok Fletó köpönyege alá.

Na igen.
Mert ugye úgy oldódnak fel azok a különbségek, hogy igazából tartalmilag már semmit (!) nem mond az Összellenzék. Orbán takarodj... erre aztán el lehet képzelni, milyen kormányzás épülne... amikor már ugye csinálni kell VALAMIT...

"Bősz Anett: Ma már szinte feloldódtak a pártkülönbségek az ellenzék oldalán"

Feloldódtak. Mint a maradék agyatok a gyűlölet tengerében, ami most egybe mosott benneteket.
Ennek a nőnek a "politikai karrierje" is egy páratlan történet. Beleillik az összefonnyadásba!

Nem "szinte". Ugyan azt a nótát fújja a jobbik, mint a dk és az mszp. És velük együtt énekel a momentum is.

Egy vérből vagytok libsibolsik.

Nem bírom az ilyen stílust.

Ez egy rossz kép róla. Helyesebb ennél.

Akkor holnap nulla lesz:-)))) már várom is:-)

Visszatért az egypártrendszer a baloldalon. Melyikőtök Pol Pot?

Nem azt mondta Jeszi, hogy általában, hanem, hogy nagyon jól.
Akció-reakció!
az egyik nagy ellenzéki tüntetésen egy nő azt írta táblájára:

fideszessel nem szexelek.

Ne a politikust nézzed, hanem egy dzsúdóst.
Minden pasi szerint jobb és baloldali, odavolt Bősz Anett fenekéért, - joggal.
Neked mi a problémád vele?

Kétharmaddal alkotmánymódosításba tenni:
Minden kormány köteles a nyitó és záró napjával:
PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁST BENYÚJTANI, BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGGEL.
Btk.-ban meghatározottak alapján, ha irracionális a mérleg, akkor: bíróság.

Varga Judit őse szállodaigazgatóként 3 évig kötelezően jelentett - mint minden szállodás.
Három év után, fiatalon, visszalépett és feladta, hogy igazgató legyen.
Ez Apróékkal még csak egy lapon sem hozható össze, de még egy könyvben sem.

Ez az ellenzék kínja: ezzel a katyvasz-koalícióval nem tud új szavazatokat szerezni, csak a meglevőt próbálják egymás között újraosztani. Innen van a háttéri, kulisszák mögötti torzsalkodás, kenyérharc.

Te nagyon naiv lehetsz, ha úgy gondolod Fodor Gabi liberális pártját a párttagok tartották el. Képzeld, ő egy Soros paraszt volt a sakktáblán és Anettka sem királynő...
Mészáros Lőrincről meg úgy tudod, olyan okos mint Zuckenberg?

És az egyes pártok szóltak a rájuk szavazóknak, hogy programjaikat idegen érdekekért feladják?

Ez egy költői kérdés volt, ugye?

Na, ne! Ha ezt írtad, akkor csak tudod, hogy milyen volt.
"de ha ennek bejön ennek a leszbikának a segge, sanyarú élete lehet. :))))))"

Azért írtam, hogy mit sportol, mert egy dzsúdósnak csak jó feneke lehet, akár férfi, akár nő.
Vagyis miért is lehet sanyarú élete egy pasinak, akinek bejön Bősz Anett feneke?
Jó múltkorában belinkeltem a hallgatóinak a véleményét. Az jött ki, hogy kedves, segítőkész, de végül is egy buta nő.

Tudom, hogy nő vagy, mert Hosszú Katinka mellével, ill. melltelenségével kapcsolatban már kifejtetted a véleményedet. Vagyis csak megnézted azt is.

Gyöngyösi Marci ingadozik még mint a középparaszt a téeszesítéskor..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés