Országgyűlés: létrejön a Nemzeti Filmintézet

2019. december 10. 11:24
Az erről szóló jogszabályt 135 igen, 27 nem szavazattal és 25 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amely az eddigi gyakorlattól eltérően egyaránt támogatja majd a televízióba és a moziba szánt filmeket.

Az erről szóló jogszabályt 135 igen, 27 nem szavazattal és 25 tartózkodás mellett fogadta el a Ház kedden. Az új intézet a Magyar Nemzeti Filmalap bázisára építve jön létre, de a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium által ellátott támogatási feladatok jogutódja is lesz.

Egy évvel ezelőtt törvény született arról, hogy a tévéfilm-támogatások odaítélése kiválik a Magyar Média Mecenatúra programból,

de az önálló televíziós filmkollégium azóta sem állt fel.

A sarkalatos elemeket is tartalmazó jogszabály értelében a filmalkotásokra szánt és eddig fel nem használt támogatási források átkerülnek a filmintézethez.

Az új rendszer célja

Az egységes filmtámogatási rendszer létrehozásának célja az indoklás szerint a párhuzamosságok kiküszöbölése, a terjesztés egységesítése, kiszámítható, folyamatos munkalehetőség biztosítása a filmiparban dolgozók számára, de az is, hogy egységes szakmai kontroll álljon mind a tartalom, mind a forgalmazás felett.

A filmintézet élén nem vezérigazgató, hanem igazgatóság áll majd,

a támogatásokról határozó döntőbizottságokat is az igazgatóság bízza meg.

Az NFI-t az állami költségvetés finanszírozza. Feladatai az eddigiekhez képest kibővülnek a filmterjesztéssel, és erre a célra gazdasági társaságot is létrehozhat. A mozgóképszakmai hatósági feladatokat továbbra is a Nemzeti Filmiroda látja el, ám a jövőben már nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság keretein belül, hanem az egyik, kormányrendeletben kijelölt minisztériumba tagozódva.

A filmekhez nyújtott támogatás felhasználását és pénzügyi elszámolását a filmintézet ellenőrzi, azon támogatási részekét is, amelyek más támogatótól származnak.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz harmadik ciklusa sem elég a Nándorfehérvár című film elkészítésére, a stadion jobban fekszik a fiúknak.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. december 10. 12:00

Lengyel konzervatív értelmiségiek nem értik, hogy míg náluk egymás után készülnek a lengyel történelmet bemutató filmek, addig a szintén konzervatív kormányzású Magyarországon nem.

Te látod, hogy Orbán kormányzása alatt milyen filmek készültek Magyarországon? Vajna neve még ismerősen cseng? Akkor szerinted a mai helyzetet konzerválni kell.

Igen, tudom, hogy a Nándorfehérvár eredeti forgatókönyve kritikákat váltott ki. Rendben, s ezzel akkor a filmnek vége? DE így ne panaszkodjatok, hogy a kormány csak balliberális filmrendezőknek ad pénzt.

Na, lesz emiatt is mindmeghalunk 7-es cikkely.

Akkor sorold, hogy mit hiányolsz...s van amit Orbánék alatt elkészítettek a Te listádból?

Először is: magyar Színház- és Filmművészeti Akadémiát, magyar patrióta művészek irányítása alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés