Jobb vagy baloldali téma?

2019. december 10. 14:22

ifj. Lomnici Zoltán
Origo
A „zöldkérdés” az USA konzervatív kormányainak szemszögéből.

„Már Richard Nixon elnökelődje, Lyndon B. Johnson is látta az éghajlatváltozás hosszú távú veszélyeit, és a környezetvédelem problémájáról már röviddel 1965-ös beiktatása után beszélt a szövetségi Kongresszus előtt. Johnson elnök akkor azt mondta: »A levegőszennyezés már nem korlátozódik elszigetelt helyekre« – majd figyelmeztetőleg hozzátette: »Ez a generáció globális szinten megváltoztatta a légkör összetételét a radioaktív anyagok és a fosszilis tüzelőanyagok égéséből származó szén-dioxid mennyiségének folyamatos növekedése révén.« A következő évtizedek republikánus adminisztrációi a bátor, de fokozatos jogalkotási lépésekben látták a kiutat a probléma kezelésére.

Nixon elnök 1970-ben aláírta a nemzeti környezetpolitikai törvényről szóló javaslatot, amely a nagyobb új építési projektek környezeti hatásvizsgálatait követelte meg, továbbá létrehozta a Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA) és aláírta a tiszta levegőről szóló törvényt, amelyre akkor sokan az addigi legjelentősebb légszennyezés-ellenőrzési törvényjavaslatként tekintettek. A törvény révén a republikánus kormányzat engedélyezte átfogó szövetségi és tagállami rendeletek kidolgozását a helyhez kötött (ipari) és mobil forrásokból származó kibocsátások korlátozására. Ez akkor valóban történelmi léptékű törvényalkotó cselekedetnek számított, és áttörést hozott a környezetvédelmi jogalkotásban.

Elnöksége ideje alatt Nixon létrehozta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalt (NOAA), és elfogadták a Tiszta Víz Törvényt, továbbá a tengeri emlősök védelméről szóló törvényt és a veszélyeztetett fajokról szóló törvényi jogszabályt, amelyekkel az állatok védelme érdekében kívánt segíteni a szövetségi törvényalkotó. Összességében Nixon 14 jelentős »zöld« jogszabályt írt alá törvényi szinten, ezzel alapjaiban – és szigorú keretek között – meghatározva az Egyesült Államok környezetvédelmi politikájának közelebbi jövőjét.

A konzervatív republikánus kormányzatok próbáltak hatékony környezetvédői szerepet is betölteni, amit jórészt az EPA segített elő következetes fellépésével azért, hogy megvédjék a Föld ózonrétegét a mérgező vegyi anyagok elpusztításától. Az állami ügynökség így a nyolcvanas években elindíthatta saját kezdeményezéseit a (benzin) ólom-adalékanyagok fokozatos beszüntetésére és az azbesztek betiltására.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Épp most olvasom Houllebecq Szerotonin című regényét. Abban szó esik a normandiai helyi tejtermelőkről, akik az EU tejkvótája miatt mennek csődbe, lesznek öngyilkosok, és mennek végül az utcára. Megpróbálnak érvényesülni a helyi gazdaságaikban, helyi termelőként, de nem tudnak.

Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy a jelenlegi brüsszeli elit - csakúgy mint az egykori moszkvai - ellehetetleníti a hagyományos parasztgazdaságokat, a hagyományos mezőgazdaságot. Iparrá teszi, nagyiparrá, annak minden káros következményével együtt.

Aztán ugyanennek a brüsszeli (és persze amerikai...) nagytőkés elitnek a zöld prófétái jönnek elő a katasztrófa víziókkal és a vallási fanatizmussá emelt ökologizmussal.

Nem képmutatás ez?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés