Találkozik hétfőn Putyin és Zelenszkij

2019. december 9. 8:55
A Párizsban tárgyalóasztalhoz ülő Normandiai Négyek közül Vlagyimir Putyin tárgyalópozíciója a legerősebb.

Fontos találkozásra kerül sor hétfőn a párizsi Élysée-palotában: a normandaiai formátum keretében tárgyalóasztalhoz ül majd Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron, és Angela Merkel. Ez a tárgyalási formátum több mint három éve létezik már, de a felek hosszú ideje nem találkoztak már a keretein belül. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindenesetre csak mérsékelten lelkesedik a találkozó iránt. „Az eddigi tapasztalataim alapján annyit tudok, hogy az emberek úgy jönnek el az ilyen találkozókra, hogy azt akarják: ne történjen semmi” – nyilatkozta a Time-nak adott interjújában. 

Az ukrán elnöknek egyébként sincs oka túl optimistának lenni, hiszen a felek közül kétségtelenül Vlagyimir Putyin pozíciója a legerősebb. Angela Merkel helyzete jelenleg nehéz: a németországi viszonyok nem neki kedveznek, a kapcsolat Moszkvával majdhogynem fagyos egy csecsen férfi ellen Berlinben elkövetett gyilkosság miatt, de az Ukrajnán keresztül történő orosz gázszállítások fontossága sem elhanyagolható. Emmanuel Macron francia elnök eközben éppen békülne Putyinnal. Emlékezetes, hogy Macron nemrég „agyhalottnak” nevezte a NATO-t, egy múlt heti tweetjében pedig azt írta: nem Oroszország Európa legnagyobb ellensége. A Donald Trump hivatali visszaélései körül kirobbant botrány kapcsán a nemzetközi figyelem középpontjába került Zelenszkij számára ez nem túl jó előjel. 

Vlagyimir Putyin viszont alighanem magabiztosan sétálhat be a tárgyalóterembe. Moszkvának nagyon jó pozíciói vannak Szíriában, a gazdaság alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz, az USA pedig látványosan távolmarad az európai konfliktusoktól, így a Kremlnek lényegében szabad a pálya Kelet-Ukrajnában.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés