Példátlan diplomáciai incidens: belefojtották a szót a magyar küldöttbe Kijevben

2019. december 8. 13:52
Diplomáciai konfliktus robbant ki az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének kijevi konferenciáján, miután a magyar küldött szót emelt a kárpátaljai magyarokat érő hátrányos törvények ellen, ám példátlan módon elvették a szót tőle.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének delegáltjaként, a Fidelitas és az IKSZ kvótáján keresztül a kárpátaljai származású Szimcsera Szilvia vett részt a hétvégén a YEPP (Youth of the European People's Party) konferenciáján, ahol a minden országból érkező küldöttek az uniós oktatásról vitatkoztak. Az esemény célja volt, hogy a résztvevők az Európai Bizottság számára fogalmazzanak meg közös javaslatokat.

A háromnapos rendezvényt a házigazdák a beszámolók alapján kritikátlan Ukrajna-propagandává változtatták: a küldötteknek Kijev nevezetességei mellett a krími tatárságról kellett, hogy megtekintsenek egy propagandafilmet, és emellett általános oroszellenes közhangulat uralkodott. A résztvevők számára többször hangsúlyozták, hogy Krím Ukrajna része, illetve

az eseményt erőltetett országimázsba fordították.

Mindez nem is lenne annyira meglepő, azonban a szombati tanácskozáson a szervezet életében példátlannak mondható incidens történt. A magyar küldött, Szimcsera Szilvia kétperces felszólalásában a kárpátaljai magyar oktatás lehetőségeivel foglalkozott, rámutatva arra, hogy az oktatási törvény és a nyelvtörvény milyen hátrányos helyzetbe hozza az ukrajnai kisebbségeket, magyarokat és románokat egyaránt. Előadásában kifejtette, hogy bár Ukrajna jó úton jár az uniós csatlakozás felé, azonban ezek a diszkriminatív rendelkezések nincsenek összhangban sem a Velencei Bizottság állásfoglalásával, sem pedig az ukrán alkotmánnyal. Felszólalását azonban nem tudta befejezni, mert a YEPP elnöke, a portugál Lídia Pereira félbeszakította azt,

arra hivatkozva, hogy a magyar küldött „tiszteletlen volt az ukrán néppel".

Lapunk megkereste Szimcsera Szilviát, aki úgy nyilatkozott: „A tervünk az volt, hogy a YEPP fórumán is hangot adjunk a kárpátaljai kisebbséget érő jogsértéseknek. Felháborítónak tartom, hogy a véleményszabadság jegyében a beszédem sem engedtek befejezni, az incidenst követően pedig szabályszerűen kiközösítettek. Mindezt azért, mert

tényekkel alátámasztva elmondtam, milyen jogállamot sértő intézkedések vannak jelenleg érvényben Ukrajnában.

A delegáltak közül többen kifejezték szolidaritásukat, azonban Pereira elnök asszony az incidenst követően kijelentette, hogy nem tartozik bocsánatkéréssel sem."

Az esemény után az IKSZ és a Fidelitas közös állásfoglalást adott ki. A kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő oktatási törvényről korábban pedig itt írtunk.

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ENSZ? TASz? Helsinki Bizottság? Amnesty? Gréta?
Cseh Hazaáruló katalin nem küldi Ukrajnába a NATO-t?

Senki, semmit?

A spanyolok is... elképesztő az agymosás!

Na és akkor ezért hiteltelen minden egyes brüsszeli vernyogás jogállamról, véleményszabadságról és egyebekről...

Egy portugál kommunistától mit lehet várni? Azt persze Ő is tudja, hogy milyen nyugati érdekek fűződnek Ukrajna szalonképessé tételéhez, az eredendően fasiszta ukránok európai kultúrkörbe történő beemeléséhez, s neki a gazdáit kell képviselnie az emberi jogokkal szemben.

Ukrajnát soha sem szabad beléptetni a NATO-ba és az EU-ba.

Szerinted hol kéne szóvá tenni a kárpátaljai magyarok érdeksérelmét, ha nem ott, ahol elszenvedik? Az eltorzult liberálisok több jogot adnak a buziknak, meg a nemüket változtató személyiség zavaros elmebetegeknek, mint egy szülőföldjén élő őshonos kisebbségnek. Ebből akarnak világrendet eszkábálni.

Nem vagyunk jobb viszonyban Putyinnal, Erdogannal, mint mások. Merkel kétszer is Erdogan színe elé járult, félredobva minden tartást, Macron pedig közeledne Oroszországhoz. A nyugat felé említett jó viszony nem alapulhat az elvtelen szervilizmuson. Még akkor sem ha ott úgy érzik, hogy mi kilóra meg vagyunk véve. Az ellenzék elve így áll hozzá, de hát őket ezért tartják.

Tunya, a Mozgalomban nem tanították a történelmet? Arra pedig emlékszel még, amikor égettétek az EU zászlót és a Fidesz ellen az volt az egyik legütősebb érv, hogy összemosták veletek? Most pedig, ahogy Csurka előre megmondta, odaálltatok természetes szövetségesetek, a baloldal mellé, amelyik már Kun Béláék óta Magyarország ellen dolgozik. Ukrajnát bátorítva, és te ezek mellett állsz.

Ez a Pereira asszony egy bunkó.

Te aljasan félre terelő hülye , az elnémitott magyar lány nem a Krim témát kifogásolta hanem a magyarok diszkriminálását.

Ukrajnában
"ez nem egy cinikus klikk érvényesülésének az eszköze, hanem egy nép létkérdése.
A 99,7 %-é..."

99,7 % ?? --Hazudod, te cinikus és pökhendi ember. Az oroszidentitású oroszajkúak legalább 20 százalékkal vannak jelen Ukrajnában, vagy még tán többen. Süllyedj el te felszínes számtan-antitálentum pökhendi féleszű hogy a ledurungolt elhallgattatott kisebbségi

magyar fiatal lány ellen érvelsz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés