Tusk: Akármennyit változott, nem vitás, hogy Orbán az én gyengém

2019. december 7. 11:31
Az Európai Néppárt új elnökeként nyilatkozott a lengyel Gazeta Wyborczának a politikus.

Donald Tuskot mind 2014-ben, mind 2017-ben a magyar miniszterelnök biztatta, hogy vállalja el az uniós tisztséget, mert ilyen alkalom nem lesz több, ebből a régióból csak neki van esélye – írja a HVG a a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza szombati számára hivatkozva. 

Az Európai Néppárt új elnöke Orbán Viktorral kapcsolatban azt nyilatkozta: „25 éve vagyunk barátok, és mindig igyekeztünk lojálisnak lenni egymás iránt. Orbán még 2017-ben sem engedett Kaczynskinak az én kinevezésem ügyében. Akármennyit változott, nem vitás, hogy ő az én gyengém”.

Tusk elmondta azt is, hogy sokat fog beszélgetni Orbán Viktorral, a jelenleg felfüggesztés alatt levő Fidesz elnökével, mert szeretné hinni, hogy elég okot lehet találni a közös munka folytatására az Európai Néppártban. Hozzátette: konkrét véleményt csak a bölcsek tanácsának jelentését megismerve fog alkotni. Donald Tusk megismételte korábbi kijelentését, miszerint a kereszténydemokrácia a liberális demokráciát jelenti, és a vörös vonal ott húzódik, ahol ezt megtagadják.

Szerinte Orbán Viktor a migrációs válságot csak ürügyként használta, hogy megváltoztassa a gondolkodást a politikáról, a demokráciáról, a toleranciáról, a vallásról. A Néppárt elnöke úgy vélte, hogy Angela Merkel 2015-ben pont azért fogadta be a menekültek tömegét, hogy Magyarországnak segítsen. Szerinte ha Merkel ezt nem lépte volna meg, akkor a tömeg Budapesten rekedt volna.

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülye vagy, Tusk.

Tusk a kereszténydemokráciát liberális demokráciának véli. Orbán éppen ezt tagadja. Orbánnak igaza van, mert az EU-nak a gyökere is a klasszikus, nem liberális kereszténydemokrácia: Adanauer, Schumann, De Gasparri. A liberalizmus a posztmodern irányába torzulva, neo-marxista elemekkel terhelve ma már összeegyeztethetetlen a keresztény demokráciával, sőt, Európa mint Európa sírásója lehet. Ráadásul, Orbán egyszerűen csak egy helyes filozófia, keresztény világlátás egyenrangúságát követeli, azt, hogy a liberalizmus ne akarja kisajátítani az EU-t, ahol "az" EU-értékekre hivatkozhatna a liberalizmus.

Nem rekedtek volna Budapesten, és Magyarországon sem. A korábban érkezettek is mind eljutottak Németországba, ezek is átmentek volna a határon, mert azért jöttek. Csak ők kényelmesen, vonattal akartak menni. Az ilyen butaságok igencsak leértékelik előttem ezt az 'Orbán barátját', mert ilyet semmilyen taktikai okból nem muszáj mondania. Azt persze, értem, miért kell hangsúlyoznia a 'liberális demokráciát'.

"... a tömeg Budapesten rekedt volna" - tovább mentek volna, legfeljebb elmaradtak volna az üdvölő beszédek.

" Donald Tusk megismételte korábbi kijelentését, miszerint a kereszténydemokrácia a liberális demokráciát jelenti, "

"Aztán hol van ez kiírva kedves?" /Örkény: Macskajáték/

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés