Újrakezdődhet a vita a migránskvótákról

2019. december 5. 16:52
Annak ellenére, hogy a szót nem használják a dokumentumban, egyértelmű, hogy a rendszer kötelező lenne – írja a Politico.

Egy négyoldalas dokumentum szerint Németország javaslatot tett egy automatikus áthelyezési rendszerre a menedékkérők számára, amelyben kérelmeiket az EU külső határain vizsgálnák meg – írja a Politico. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke várhatóan jövőév februárjában terjeszti elő migrációs javaslatait – teszi hozzá a lap.

A Politico szerint a német javaslatot úgynevezett „nem hivatalos dokumentumként terjesztik elő”, ami azt jelenti, hogy pusztán vitaalapnak szolgálhat. A dokumentum tartalmaz néhány olyan elemet, amelyek mind a mediterrán, mind az északi államoknak kedvezők lehetnek – véli a lap, hozzátéve, hogy az automatikus áthelyezés iránti felhívás és az alternatív szolidaritási intézkedések hiánya azon országok számára, amelyek nem akarnak részt venni, felháborodást válthat ki. A lap hozzáteszi, hogy az olyan országok, mint Magyarország, mindig is ellenálltak a kötelező áthelyezésnek, és annak ellenére, hogy a szót nem használták a dokumentumban, egyértelmű, hogy ez a rendszer kötelező lenne.

A dokumentum egyik legfontosabb célja a dublini rendelet hatályon kívül helyezése, amely szerint a menedékjog iránti kérelmeket az első érkezési országban kezelik. Dublin „egyértelmű egyensúlyhiányt” okoz, mivel „2018-ban az összes nemzetközi védelem iránti kérelem 75% -át csak öt tagállamban nyújtották be” – áll a dokumentumban.

A közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformja érdekében a dokumentum felszólít a külső határokon történő menedékjog iránti kérelmek kezdeti értékelésére és új rendszer meghatározására, amely megszabná, hogy melyik tagállam felelős a kérelem megvizsgálásáért.

 

 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Milyen kvóta? Nincs is semmiféle kvóta, ez csak Orbán hazugsága!" /Újhelyi/ Na és persze /Gyurcsányné/

Az USA végre eltaposhatná már a németeket.

Pontosan. Már régen mondom, ha nem szögesdróttal, őrtornyokkal és tűzparanccsal akarják a kijelölt helyen tartani a migránst, akkor a segélyezés, szociális ellátás egységesítése az egyetlen szóbajöhető alternatíva. - Annyira szép lesz rácsodálkozni majd az itteni migránssimogatóknak, hogy a migránsnak láblógatásért az ő bérük vagy nyugdíjuk többszöröse fog járni segélyként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés