Fejetlen csirke fegyverrel

2019. december 5. 9:28

Friss Róbert
Népszava
Európai biztonság nincs Moszkva nélkül.

„Az agyhalott állapot akkor teljesedett ki, amikor Donald Trump lett az elnök az Egyesült Államokban. Geopolitikai nézeteit ő egyetlen – világpolitikailag impotens – mondatban foglalta össze: America first. Ami kimerül a kereskedelmi háborúzásban, az EU meggyengítésében, a NATO-t illetően a tagsági díj reklamálásában. (Már a tagországok GDP-jének 4 százalékát akarja, az eddigi 2 helyett.) A NATO és az Atlanti Szövetség ma fejetlen csirkeként rohangászik a Fehér Ház udvarán. Az USA képtelen vezetni a katonai szövetséget, alkalmatlan a nyugati világ irányítására. Aminek az Uniót saját integrációjának elmélyítésére, egy európai hadsereg megszervezésére kellene ösztönöznie. 

Az agyhalott létet igazolja az ünnepi ülésen elfogadott zárónyilatkozat is. Az is, ami benne van, és az is, ami nincs benne: például Törökország szíriai politikájának elemzése. A dokumentum újdonsága, hogy a szervezet – nyíltan most először – lehetséges fenyegetésnek tekinti Kínát mint feltörekvő katonai hatalmat. Főként az ötödik generációs (5G) mobiltávközlési hálózatok kiépítése miatt. A zárónyilatkozat azonban nem tartalmazza a Washington által szorgalmazott kötelezettségvállalást, hogy a NATO-tagállamok az 5G hálózatok kiépítésénél tartózkodjanak a Huawei termékeitől. Ami csak annyit takar: a Nyugat alaposan lemaradt a technikai fejlődésben, s nem tud mit kezdeni Kínával. Mert ezt a lemaradást nem lehet sem szankciókkal, sem kirekesztéssel behozni.

Haloványan, de bekerült a dokumentumba az agyhalott feltámasztásának igénye, azaz Heiko Maas német külügyminiszter javaslata, hogy a NATO-partnerek közötti szorosabb politikai egyeztetésről tárgyaljanak. Viszont nem kerültek bele Macron követelései a NATO alapvető stratégiájának megvitatásáról, az Oroszországgal folytatandó szorosabb párbeszédről. Maradt annyi, hogy Moszkva »fenyegetést jelent az euroatlanti biztonságra«. Pedig európai biztonság nincs Moszkva nélkül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Kína lesz az ügyeletes ellenség, Oroszország megnyugodhat, Ukrajna magára marad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés