Fejetlen csirke fegyverrel

2019. december 05. 09:28

Európai biztonság nincs Moszkva nélkül.

2019. december 05. 09:28
Friss Róbert
Népszava

„Az agyhalott állapot akkor teljesedett ki, amikor Donald Trump lett az elnök az Egyesült Államokban. Geopolitikai nézeteit ő egyetlen – világpolitikailag impotens – mondatban foglalta össze: America first. Ami kimerül a kereskedelmi háborúzásban, az EU meggyengítésében, a NATO-t illetően a tagsági díj reklamálásában. (Már a tagországok GDP-jének 4 százalékát akarja, az eddigi 2 helyett.) A NATO és az Atlanti Szövetség ma fejetlen csirkeként rohangászik a Fehér Ház udvarán. Az USA képtelen vezetni a katonai szövetséget, alkalmatlan a nyugati világ irányítására. Aminek az Uniót saját integrációjának elmélyítésére, egy európai hadsereg megszervezésére kellene ösztönöznie. 

Az agyhalott létet igazolja az ünnepi ülésen elfogadott zárónyilatkozat is. Az is, ami benne van, és az is, ami nincs benne: például Törökország szíriai politikájának elemzése. A dokumentum újdonsága, hogy a szervezet – nyíltan most először – lehetséges fenyegetésnek tekinti Kínát mint feltörekvő katonai hatalmat. Főként az ötödik generációs (5G) mobiltávközlési hálózatok kiépítése miatt. A zárónyilatkozat azonban nem tartalmazza a Washington által szorgalmazott kötelezettségvállalást, hogy a NATO-tagállamok az 5G hálózatok kiépítésénél tartózkodjanak a Huawei termékeitől. Ami csak annyit takar: a Nyugat alaposan lemaradt a technikai fejlődésben, s nem tud mit kezdeni Kínával. Mert ezt a lemaradást nem lehet sem szankciókkal, sem kirekesztéssel behozni.

Haloványan, de bekerült a dokumentumba az agyhalott feltámasztásának igénye, azaz Heiko Maas német külügyminiszter javaslata, hogy a NATO-partnerek közötti szorosabb politikai egyeztetésről tárgyaljanak. Viszont nem kerültek bele Macron követelései a NATO alapvető stratégiájának megvitatásáról, az Oroszországgal folytatandó szorosabb párbeszédről. Maradt annyi, hogy Moszkva »fenyegetést jelent az euroatlanti biztonságra«. Pedig európai biztonság nincs Moszkva nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. december 06. 07:55
Robi bácsi, a fejes csirke Spiró Gyuri bácsinak bejött, meg a klozetes vers is , de te ebben a klozetben olyan vagy mint a WC-deszka, LE VAGY SZARVA!
julius
2019. december 05. 18:22
Most európai biztonság nincs Moszkva nélkül, fél éve még Orbán volt Putyin pincsije, a nyugat elárulója. Döntse már el ez a Friss ágy, hogy mi lenne a jó!
balbako_
2019. december 05. 16:51
Amerika gyengül Európa meg éppen felszámolja saját magát. Szép kilátások!
nemecsekerno_007
2019. december 05. 16:24
Na, ez is egyre hülyébb... Lapizzunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik