Magyar állampolgár lett az új-zélandi kormánypárt elnöke

2019. november 30. 11:36
Claire Szabó édesapja 1956-ban menekült el Magyarországról.

A 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon – írja a 444.

Szabó édesapja 1956-ban menekült el Magyarországról, 17 éves volt ekkor, és Új-Zélandon kezdett új életet. Az országban mérnökként dolgozott. Gyermeke, Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra utazott, itt megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Ezután visszatért Új-Zélandra, és egy menekültek és bevándorlók beilleszkedését elősegítő non-profit cégnél kezdett dolgozni, valamint elkezdett politizálni a szociáldemokratáknál.

A kinti sajtó szerint a párt jelenlegi vezetése Szabót akarta elnöknek, a versenyt végül a kongresszuson elmondott beszéde döntötte el, itt Tane Phillips, a szociáldemokraták maori származású alelnöke volt Szabó fő ellenfele.

A beszédben Szabó arról is beszélt, hogy édesapjának – miután elmenekült Magyarországról – milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, miután az országba érkezett, és hogy ő részben éppen ezért foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez, hogy mindenki megkapja azokat a lehetőségeket, amik édesapját segítették beilleszkedni az új-zélandi társadalomba.

Az új elnök megválasztására azért volt szükség, mert  az előző elnök, Nigel Hawort lemondott – a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amivel a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.

Kép: Claire Szabo (balra) és Jacinda Ardern miniszterelnök.
RNZ / Jane Patterson 

 

(444)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratulálok neki. És szólok, ő nem tehet róla, hogy valakik a történetét az 56-os magyar menekülteknek az erőszakos muszlim hordákkal való összemosására fogják kihasználni.

Te veted föl hogy hogy Szabó Klára a magyar és az újzélandi mellett még milyen állampolgár???

A "homo orbanicus" elnevezés egy Nyilt Társadalom Alapítványi folyóiratban jelent meg legkorábban, egy baltikumi aktivista eu-képviselő írásában.

Szerintem nincs piréz állampolgársága, hanem (szocdem) "világpolgár".

Ahogy hollywoodban szokták mondani egykoron: Nem elég magyarnak lenni, tehetségre is szükség van.

Felkészül: Borneó, Celebesz.

Ő talán tudja, hogy az Ipoly nem hajózható folyó, ellentéteben országának a trianoni béketárgyaláson annak megállapításával megbízott küldöttével.

Válaszok:
Box Hill | 2019. november 30. 17:40

Történet a szomszédból:
Valamikor 1989-ben Melbourne-ben történt, hogy a Victoriai Magyar Emberjogi Alap alelnökeként, kihallgatáson vettem részt az ausztrál ellenzék vezérének helyettesénél, Mr Neil Brown-nál.
Ő sokat segített például akkor, amikor tüntetéseket szerveztünk a román diktator falurombolási programja ellen.
Ezen a kihallgatáson szóba került Trianon is. A magasrangú ausztrál politikus, így reagált: “Trianon? By now everybody knows that it was a fix.” Azaz: ‘Trianon? Mára már mindenki tudja, hogy csalás volt az egész.’ A kijelentés egy olyan ország potenciális vezetőjétől származott, amely aláírója volt a Trianoni Diktátumnak.

De a mai migránsokat nem lehet táborokba tenni... Sérti az emberi jogaikat.

Attól hogy valaki beszél magyarul és magyar a családneve még nem magyar.
Másrészt a cím nem úgy lenne pontos hogy: "EGY Magyar állampolgár lett az új-zélandi kormánypárt elnöke"? Mert így úgy tűnhet, hogy az a hír, hogy a hölgy magyar állampolgárságot kapott.

Értettem :-) Csak még egy érdekesség: Mindszenty bíboros a naplójában, amit persze sok kortárs nem olvashatott, talán csak a CIA, tiltakotott a "menekültpánik" ellen. Azt írta, csak azoknak kellene elhagyni az országot, akik a fegyveres harcokban részt vettek. Egyáltalán nem akart volna több százezres kivándorlási hullámot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés