A börtönből frissen szabadult terrorista követte el a londoni támadást

2019. november 30. 9:59
Usman Khant korábban nyolc év börtönre ítélték, terrorcselekmények előkészülete miatt.

A 28 éves Usman Khan követte el azt a késes támadást pénteken London belvárosában, amelyben két embert megölt, másik hármat pedig megsebesített. A férfit a rendőrök agyonlőtték.

Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése. A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. A The Times című konzervatív brit napilap szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

Miután a brit rendőrség szombatra virradóra Usman Khan néven azonosította az elkövetőt, Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője így nyilatkozott az ügyről: „Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el. 2018 decemberében próbaidőre szabadulhatott a börtönből, jelen pillanatban a vizsgálat arra összpontosít, hogy kiderítsük, miként követhette el ezt a támadást”.

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását.

Johnson péntek este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. „Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetetések végrehajtását” – fogalmazott a brit kormányfő.

A tegnapi londoni támadásról itt írtunk.

Kép: West Midlands Police/PA

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Frissen szabadult álprobléma és a világváros velejárója.

De nem ám.
Hány embernek kell még meghalnia, hogy kihúzzák a fejüket a homokból?

Szigorítanak a korábbi szabadon bocsátás feltételein. Kiváló megoldás, így majd 2-3 évvel késöbb gyilkolnak újra. Álprobléma PC kezelése.

A nagyvárosi lét velejárója, mint a parkolási nehézségek.

A jó börtönkörülmények miatt nem számíthatott stafírungra. Ezért sértődött meg.

Elveszítettek egy előadót? Úgy gondolod, hogy ha el tud menekülni elmesélte volna, hogyan kell az utcán késelve rábírni a briteket, hogy integrálódjanak az iszlámba?

Te mikor ragadsz kést, hogy itthon ugyanígy terjeszd a te ideológiádat? Mert úgy látom, megértő vagy a terroristákkal szemben, csak még nem bátorítottak fel eléggé, hogy ezt nyugodtan le is írhasd.

Nem fog rájönni. És főleg nem is akar. De az analógia nagyon találó.

Én meg teljesen higgadtan közlöm veled, hogy itt kurvára nem formállogikai problémáról van szó, háborút nem csak reguláris hadseregekkel lehet vívni, pláne nem a 21. században. Értem én, hogy arra utalsz, Ushman Khan áldozatait egy közúti baleset áldozataival egy szinten kell kezelni, de az totálisan hazug megközelítés.

Köszi! Ezt megtanulom tőled, mert ez zseniális. Ugyanis univerzálisan alkalmazható, bármi legyen is a téma. Ezután valahányszor nem tudok majd érdemben reagálni, én is ezt fogom eljátszani: "édesjóistenemezmostkomolyanilyenhülyevagycsakálmodomnemezténylegilyenhülyeédesjóistenem".

Úgy általában, legyen az bármiféle töltelék, sosem jó, ha kijön. Főleg nem, ha börtöntöltelék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés