Két választás Magyarországon: jön a Mandiner évértékelő vitaestje!

2019. december 5. 5:59

Mandiner
Mandiner
Szeretettel meghívjuk olvasóinkat vitaestünkre, amit a Várkert Bazárban rendezünk meg december 5-én 18 órától.

Kedves Olvasóink, kedves Érdeklődők!

Szeretettel meghívjuk Önöket vitaestünkre, amit a Várkert Bazárban rendezünk meg december 5-én 18 órától.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges.

 

Két választás rajzolta újra az erővonalakat Magyarországon. Az EP-voksolás egyértelmű Fidesz-dominanciát hozott - a DK és a Momentum látványos erősödése mellett. Az önkormányzati választások kétarcú eredményei viszont egy megosztott országot mutatnak: a vidéki városokban főleg a kormánypártok, Budapesten és a fővárosi kerületek többségében viszont az ellenzék diadalmaskodott. A minden eddiginél piszkosabb kampány után a Gyurcsány-éra szereplői kerültek a fővárosi kulcspozíciókba. Mi áll a politikai mozgások hátterében? Hogyan alakultak át az ellenzék erőviszonyai? Mit hozhat a jövő?

Vendégeink a 2019-es év rövid- és hosszú távú politikai kihatásait vizsgálják.

G. Fodor Gábor
Politológus, főszerkesztő, a Századvég Alapítvány elnöke. Az ELTE oktatójaként tevékenykedett, majd a Századvég Alapítványnál folytatott elemzői munkát, később stratégiai igazgatóként dolgozott. Jelenleg a Századvég Alapítvány elnökeként irányítja az intézetet. A 2015 őszén indult 888 portál főszerkesztője, publicistája, több tévéműsor állandó szereplője, a Hír Tv-n futó "A nyolcas" c. műsor műsorvezetője.

Horn Gábor
Közgazdász, politikus. A rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, a párt Országos Ügyvivői Testületének és Országos Tanácsának tagja volt. 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnök.
2002-től 2008-ig, a Medgyessy-kormányban és a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban.2010-től a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Lánczi Tamás
Politológus, elemző. 2010-től 2011-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.
2012-től a Századvég Alapítványnál volt vezető elemző. 2017-2019 között a Figyelő főszerkesztőjekent dolgozott. Publicisztikáiban, tanulmányaiban a rendszerváltás utáni és napjainkban is zajló politikai változásokra reflektál.

Böcskei Balázs
Politológus, politikai elemző. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, az IDEA Intézet alapítója és igazgatója. Kutatási területe: választói magatartás, politikai kommunikáció, kampánymenedzsment, kortárs ideológiák és európai populizmusok. Legutóbbi publikációi: Böcskei Balázs – Szabó Andrea (szerk.): Hibrid rezsimek. A politikatudomány X-aktái. Napvilág, 2019.; Sebők Miklós – Böcskei Balázs (szerk.): Itt van Amerika - Az amerikai politika hatása Magyarországon. Atheneum, 2019.

A vitaest moderátora: Kereki Gergő, a Mandiner hetilap főszerkesztő-helyettese.

A rendezvényen lehetőség lesz előfizetni a Mandiner hetilapra is.

 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálás: az alábbi linken.

 

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég gyenge a felhozatal.

Egyébként pedig, sokadszorra:

"Az EP-voksolás egyértelmű Fidesz-dominanciát hozott - a DK és a Momentum látványos erősödése mellett. Az önkormányzati választások kétarcú eredményei viszont egy megosztott országot mutatnak: a vidéki városokban főleg a kormánypártok, Budapesten és a fővárosi kerületek többségében viszont az ellenzék diadalmaskodott."

Ha az EP-voksoláson egy nagy közös összellenzéki lista lett volna, akkor pont ugyanazt az eredményt láttuk volna, mint októberben. Nem igazán változott semmi.
A nagy kérdés inkább az, hogy innen merre indulnak el a dolgok. Mert igenis, az ellenzék teljes összeborulása stratégiailag a Fidesznek is ad muníciót (pláne közép-hosszútávon), de kétségkívül meg lett kavarva az állóvíz.

És ez nem Ceausescu Romániája 1984-ben, hanem Magyarország 2019-ben:
(handótündi bírósági búcsúztatója. Részlet.)

„Kedves Elnök Asszony!


A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szerepel vetted ki a részed. 2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás »templomai«.

Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé, a merőben új eljárás jogi kódexrendszer legfelkészültebb alkalmazóivá váltunk, hogy iránymutatásod mellett a digitális fejlődés motorjai, és a társadalmi felelősségvállalás számos területének nagyszerű példái lettünk. Nem lehetünk elég hálásak azért, ahogy a bírósági szervezetet a hagyományaiban rejlő értékek megőrzésével és ápolásával átvezetted a 21. századba.... Stb,stb.

Na nyaloncok, erre mit mondtok?

Valaki nagyon szeretheti Hornt vagy barátja akar lenni, hogy ennyit hívják.

Gajdicsnak már vitázni sincs kedve látva a valóságtagadást-csúsztatásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés