Keleten a helyzet változatlan

2019. november 28.

Maráczi Tamás
Európa újra csendes, de a keleti végein jegelt konfliktus veszélyezteti a nyugalmat. Öt éve tart a katonai-politikai kötélhúzás Moszkva és Kijev között a Krím és az elszakadt kelet-ukrajnai területek fölötti ellenőrzésért. Riportunk a befagyott orosz–ukrán konfliktus határzónájából.

A vonaton ülve érzi az ember, mennyire mások a távolságok Ukrajnában. Kijevből hat óra az út Szlovjanszkba, az óránként 130 kilométeres sebességgel suhanó gyorsvonatból végtelen sík vidék tárul elénk, településeket alig látni. A százezres lakosságú kelet-ukrajnai város vasútállomásán vár sofőrünk, arra a városszéli területre visz bennünket, ahol a 2014-ben kirobbant háború első katonai cselekményei történtek. Miután az év márciusára az oroszok annektálták a Krím félszigetet, április 12-én orosz-barát szeparatista csapatok szállták meg a helyi kormányzati épületeket és rendőrőrsöket. Másnap megérkeztek az ukrán hadsereg alakulatai is, és elkezdődött a város ostroma, amely július elejéig tartott, addigra sikerült visszafoglalniuk a tele-pülést az orosz ajkú fegyveresektől.

SZLOVJANSZK – AHONNAN A FEGYVERES KONFLIKTUS ELINDULT

Elesett ukrán katonák emlékműve a főút mellett, mögötte egy szétlőtt ház, az út túloldalán a város nevét viselő méretes fémtábla máig géppisztolysorozatok által ütött golyónyomokkal. Kis utcába kanyarodunk, a kerítések többnyire szintén fémből és szintén szitává lőve. Kísérőnk elmondja, hogy utcáról utcára dúltak itt harcok, ez a kis katlan volt a senki földje a szeparatista csoportok és az ukrán hadsereg hadállásai között. Az utca végén az 1. számú általános iskola nemrég felújított épülete, az udvaron alsó tagozatos gyerekek játszanak – ilyen vidám és napsütéses lehetett az a tavaszi nap is, amikor megjelentek a fegyveresek.

„A szeparatisták benyomultak a területre, meglepetésszerű támadás volt harckocsikkal és fegyveres alakulatokkal. Elfoglalták az épületet, elégették a bútorokat, néhány falat leromboltak, és katonai állomást alakítottak ki az iskolából” – eleveníti fel a 2014-es eseményeket az iskola igazgatóhelyettese. Miroszlava Horuzsa azóta sem tudott hazatérni a luhanszki régióban fekvő falujába, a frontvonal (vagy ahogy az ukránok nevezik: a „kontaktvonal”) lezárta a visszavezető utat. Szlovjanszk visszafoglalása után az ukrán nemzeti bank segítségével azonnal felújították az épületet, és szeptemberben zavartalanul ismét megkezdődhetett a tanítás.

A harcokban egy gyerek sem sérült meg, de pszichológusi segítségre szükség volt a traumák feldolgozásához. A suli folyosóján tábla, amely arra figyelmezteti a tanulókat, hogy a környéken esetleg talált aknákhoz, fegyverzethez nyúlni életveszélyes.
Az iskola elől ellátni a katlant övező dombig, ahol két romépület magasodik a súlyos és hosszú harcok mementójaként: a helyi kórház és egy szomszédos óvoda épülete. Ezek voltak a szeparatisták központi állásai, innen, a fennsíkról lőtték a völgyben állomásozó ukrán erőket.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés