Horváth János emlékezete

2019. november 25. 8:36

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Igaz magyar hazafi volt.

„Mintegy évszázados távlatra tekintve az egyik gondolatom az, hogy mennyivel érdekesebb a mindenség, mint amilyennek valaha is elgondoltam. A teremtés még mindig történik, folyamatban van. Én ennek alanya is és tárgya is vagyok. Teremtetek és teremtek. Így van ez minden emberrel. Az Atyaúristen így csinálja a teremtést. A múlt évszázadban minden exponenciálisan felgyorsult. Ebben az évszázadban annyi minden történt, mint az előző évezred folyamán összesen. A jövőt kémlelve látok okot aggodalomra, de ugyancsak látom a boldogulás eszközeit, útjait. Ismerek számításokat, miszerint a Föld népességeltartó képessége a jelenlegi többszöröse lehet. Persze majd munkaintenzívebb üzemegységekre lesz szükség. A nyersanyagok kifogyása miatt sem kell aggódni: a megfelelő technológia eszközei megalkothatók majd a tudás révén. Márpedig a tudás nem fogy el, sőt teremtődik a tudás által. A tudás az egyetlen dolog, aminek termelésekor a csökkenő hozadék törvénye nem érvényes. Már csak az a kérdés: az emberek hogyan élik majd meg a tovább formálódó világot? Erre a kérdésre megnyugtató választ adhatok: két dologra lesz szükség, tudásra és jóakaratra” – mondta nekünk, interjúvoló fiataloknak néhány éve Horváth János a jelenen és a jövőn elmélkedve.

És neki olyan múltja, olyan hosszú életútja is volt, ami páratlan a maga nemében, kalandokkal, fordulatokkal, megtöretési kísérletekkel és újabb és újabb felemelkedéssel, újrakezdéssel, mindig a jó ügy oldalán.

A most elhunyt Horváth János bátyánk igaz magyar hazafi volt, aki szembeszállt mind a nácikkal, mind a kommunistákkal, megjárta mindkét rendszer börtöneit, miközben ifjúkorától haláláig elkötelezett, józan polgári demokrata maradt.

Megtiszteltetés volt, hogy ismerhettem őt. Ízes beszéde és bölcs gondolatai mindig velem fognak maradni.

Nyugodjon békében.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár, hogy mára egy sincs, aki Horváth János szellemiségét, munkamorálját, talán Harrach Péteren kívül, esetleg még Hiller I., megközelítené.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés