Oxfordban a klímavészhelyzet nyert

2019. november 21. 11:45

Máshol a klímasztrájk lett, így petíciót kellene indítani az abszolút elsőség miatt.

2019. november 21. 11:45

A klímavészhelyzet az év szava az Oxford Angol Szótár szerkesztői szerint. A kifejezés több, ugyancsak az éghajlatváltozással kapcsolatos szót – klímaválság, klímaszorongás, repülési szégyen – előzött meg, használatának gyakorisága 12 hónap alatt megszázszorozódott.

A szerkesztők magyarázata szerint a klímavészhelyzet (climate emergency) „olyan helyzet, amelyben sürgős cselekvés szükséges, hogy csökkentsük vagy megállítsuk a klímaváltozást és elkerüljük az abból következő, potenciálisan visszafordíthatatlan károkat”. A kifejezést azért választották, mert „tükrözi 2019 erkölcsiségét, hangulatát vagy aggodalmait”, valamint kulturális jelentősége hosszú távú lehet a szerkesztők szerint.

A szótárkészítők nyelvi adatbázisa (Oxford Corpus) azt mutatja, hogy a klímavészhelyzet „viszonylagos ismeretlenségből” vált az év egyik legkiemelkedőbb és legvitatottabb szavává. A szerkesztők szűkített listáját az éghajlattal és környezettel kapcsolatos kifejezések – köztük a kihalás, a nettó zéró és a növényi alapú – uralták. Az Oxford riválisa, a Collins Szótár korábban a klímasztrájkot nyilvánította az év szavának, mivel szerkesztőik a kifejezés használatának százszoros növekedését figyelték meg 2019-ben.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
selsalzfar
2019. november 25. 03:59
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
stifwacar
2019. november 23. 22:25
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Harangláb
2019. november 22. 19:31
...Amikor a Schmuck Erzsébet unalmas arcát látom, és színtelen hangját hallom, nekem inkább a klimax vészhelyzet ugrik be...
zakar zoltán béla
2019. november 22. 13:35
maLYmok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik