Extrém helyzet: egész éjjel folyt a parlamenti vita a képviselői szankciók szigorításáról

2019. november 21. 07:34

A képviselők reggel 7 órakor még élénken tárgyaltak a szerda este 11 órakor kezdődött napirendi pontról.

2019. november 21. 07:34

Szerda este 11 órakor folytatódott az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és a házszabályt érintő módosításokról szóló általános vita, amelyet délelőtt, a vezérszónoki felszólalásokat követően napoltak el. Ez még csütörtök délben is tart.

Fidesz

Mátrai Márta (Fidesz) kifejtette, a változtatások – az ellenzék állításaival ellentétben – nem jelentik a képviselői jogok korlátozását, csupán keretbe kívánja foglalni a rájuk vonatkozó magatartási normák korlátait. Hangsúlyozta, minderre nem lenne szükség, ha minden törvényhozó értő módon használná jogosítványait, az ellenzék azonban gyakran trágársággal, akadályoztatással és fenyegetéssel lépi át a képviselők parlamenti beszédjogát, ami félelmet, felháborodást vált ki az állampolgárokból.

(MTI Fotó)

Mátrai Márta szólt arról is, a képviselőknek megjelenésükben, nyelvhasználatukban és viselkedésükben is példát kell mutatniuk a törvényhozással szembeni tisztelet fenntartása érdekében. Kiemelte, a most tárgyalt javaslatok ezért felsorolják azokat a magatartási formákat, amelyek a figyelmeztetésnél szigorúbb intézkedéseket indokol. Az előterjesztések emellett előzetes bejelentkezéshez kötnék a képviselők közintézményekben történő tájékozódását annak érdekében, hogy az ne zavarja ezen intézmények működési rendjét.

Délelőtt 11 óra előtt nem sokkal Czunyiné Dr. Bertalan Judit szólalt fel, aki beszédében cáfolta az ellenzék aggályait a szigorításokkal kapcsolatban.

Jobbik

Balczó Zoltán (Jobbik) felszólalásában azt mondta, ugyan eddig egy ellenzéki képviselő trágár táblája sértette leginkább a Ház méltóságát, de szerinte ehhez hasonló „szellemi trágárságnak” tekinthető több kormánypárti politikus felszólalása is. Példaként hozta, hogy egy államtitkár bevándorláspárti egyesületnek nevezte a Jobbikot.

Bencsik János délelőtt 11 órakor arról beszélt: talán az azonnali kérdések megszüntetésére utalt Orbán Viktor a hétfői napon?

LMP

Demeter Márta (LMP) szerint a kormány „makacs titkolózása” vezetett oda, hogy az ellenzéki képviselőknek a közintézményekben kell tájékozódniuk. Az előzetes bejelentkezés bevezetése ebben a helyzetben arra alkalmas, hogy az ellenzéki képviselők fogadását valamilyen indokból elutasítsák, elhalasszák – tette hozzá. Mátrai Márta – az ellenzéki kritikákra reagálva – hangsúlyozta, az országgyűlési szabályok egyformán vonatkoznak a kormánypárti és ellenzéki képviselőkre.

Keresztes László Lóránd, a párt frakcióvezetője délelőtti felszólalásában arról beszélt: az, hogy kormánypárti képviselők nyomkodják a telefonjukat, vagy bulvárlapot olvasnak, az mindenképpen csorbítja az Országgyűlés méltóságát. Ennek a méltóságának a garantálását nem látja a tervezetben. Szerinte egy „fideszes kommandó” vette el korábbi párttársától, Hadházy Ákostól azokat a bizonyos táblákat.

MSZP

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok elvették annak a lehetőségét, hogy értelmes vitákat lehessen folytatni a parlamentben. Mesterházy Attila feltette a kérdést, hogy mekkora felzúdulás lett volna a jobboldali padsorokban, ha a Horn- vagy a Gyurcsány-kormányok idején egy hasonló előterjesztéssel állt volna elő a baloldal.

Csütörtök reggel egy kicsit fáradt arcú Kunhalmi Ágnessel együtt jelentkezett be Korózs Lajos a parlament egyik kihalt folyosójáról: elmondásuk szerint már 24 órája tartózkodtak az Országgyűlésben, az éjszaka alatt többször felszólaltak a vitában. Ismertette a helyzetet, azt, hogy a délelőtti vitát elnapolták, egészen szerda késő estig, és azóta folyik a vita. Megemlítette, szerinte a Fidesz félelmében rakta késő estére a vitát.

Ezt hozzászólásában megerősítette Kunhalmi Ágnes, aki – miután alaposan megtornáztatta az arcát – elmondta: itt van egy félelem attól a Fidesz részéről, hogy leválthatókká váltak. Szerinte 2022-ben az ellenzék képes lesz egy az egyben indulni a Fidesz ellenében, de ezt a kormánypártok pl a közös ellenzéki lista felállításának megakadályozásával akarja lehetetlenné tenni. Úgy vélte, így is nehéz ideológiailag sokszor „összefésülniük” magukat.

Mesterházy Attila és Hegyi Gyula csütörtök 11 órakor visszatért az Országgyűlésbe. Ennek bizonyítékául egy szelfit is készítettek.

Párbeszéd

Tordai Bence (Párbeszéd) egy saját, évekkel korábbi felszólalását idézte, amelyben azt állította a kormánypártokról, hogy rombolják az Országgyűlés tekintélyét. Ő csütörtökön egyébként beperelte Kocsis Mátét valamiért.

DK

A Demokratikus Koalíció részéről Gréczy Zsolt emelkedett szólásra, szerinte sok jobboldali politikus éppen a Fidesztől mentené meg a kereszténydemokráciát,. Majd Tusk EPP-elnökké választását úgy kommentálta a parlamenti vitában hajnalban, hogy ő Orbán jóbarátjából Orbán ellenfele lett. Tusk szavait idézve feltette a kérdést: „Kinek üzen Donald Tusk?” Szerinte bizonyos, hogy Orbán Viktornak üzent.

Felszólalását a közmédiás résznél fideszes kommentár akasztotta meg. Korábban Vadai Ágnes is felszólalt.

(MTI Fotó)

Közös bejelentkezés is volt a részükről:

MLP

A Liberálisok egyszemélyes országgyűlési képviselete nevében Bősz Anett hajnali negyed 3-ko jelentkezett be az Országgyűlésből: posztja szerint „valamit jól csinált az ellenzék, ha a kormány lényegében most már nem pusztán az újságírókat, de az ellenzéki képviselőket is karámba akarja zárni” a tervezett szigorítással. A helyzetről elmondta: még bírja, és örömét fejezte ki, hogy Boldog István fideszes képviselőtársa befejezte a vacsoráját.

De nem maradt sokkal tovább ő sem: egy hajnali ötkor született bejegyzés szerint órája lesz, ezért nyolckor máshol kell lennie. „Le a kalappal mindenki előtt!”. A későbbi poszthoz született fotót megköszönte Kunhalmi Ágnes fotóriporternek, aki egészen közelről, a parlamenti padok közül fotózta le képviselőtársát.

A vita jelenleg is zajlik, itt követhető.

(Mandiner, MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2019. november 21. 18:53
Közönséges színjáték, ezek között semmilyen ideológiai különbség nincs, egyszerűbb lenne ha megalapítanák az Orbánt Gyűlőlők Pártját, az OGYP-t. Vadai azért nem semmi azon a képen.. A lebiggyedő szájzug, az Ávós/smasszer ábrázat, az ápolatlan, loncsos haj és a gönc amit magára húzott....
1000bocs
2019. november 21. 16:03
“A kormány fél, ezért meg akarja akadályozni hogy az ellenzék kocsmai stílusban viselkedjen! Az ellenzéki képviselők jogainak csorbítása, hogy a Fidesz szerint egy országgyűlési képviselőnek felnőtt mód kellene viselkednie a parlamentben! Ezt nem hagyhatjuk! A bunkósághoz jogunk van, így születtünk, így lettünk nevelve!”
Peter8811
2019. november 21. 14:15
"Tordai Bence (Párbeszéd) egy saját, évekkel korábbi felszólalását idézte, amelyben azt állította a kormánypártokról, hogy rombolják az Országgyűlés tekintélyét. Ő csütörtökön egyébként beperelte Kocsis Mátét valamiért." Nem volt banán az etetőben és a nőstény majomnak is pont meg volt a menszesze.
Csigorin
2019. november 21. 12:34
Ertelmes ember nem viselkedik taplo allat modjara. A tobbinek pedig tilos lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik